„Klubrádió
Éljen a jogával!

Dermesztő hatása van Orbánék döntésének

13/11/2021 08:17

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A korábbi főbíró, Baka András kemény kritikákat mondott anno az Országgyűlés, és a nyilvánosság előtt. Menesztették, igaz  rafinált módon. Európában igazat adnak neki, itt nem történik semmi. Hacsi Gábor, az Amnesty International munkatársa beszélt a helyzetről.

2021. október 15. Éljen a jogával! (2021. október 15., péntek 14:30)
27:02
00:00
Műsorvezetők: ✝︎ Szente László

Öt éve nem tesz semmit a Fidesz-kormány a Baka-ügyben, pedig több európai testület is felszólította a helyzet rendezésére. (Megjegyzendő, hogy a lengyel kormány is hasonlóképpen kezeli az uniós kritikákat, sőt döntéseket, amelyek az igazságszolgáltatás átalakítására vonatkoznak.)

Idézzük fel az előzményeket. Amikor az Orbán kormány úgynevezett igazságügyi reformhoz kezdett 2011-ben, általános vélemény szerint azért tette, mert meg akart szabadulni a hozzá nem lojális, de még a független bíráktól is. A folyamat további részét, különösen Handó Tünde ténykedését ismerve azt mondhatjuk: ez a vélemény nem volt megalapozatlan. Abban az időben Baka András volt a Legfelsőbb Bíróság elnöke, aki többször is kifejezte aggodalmát a reformnak titulált, tisztogatásnak is nevezhető jogalkotással kapcsolatban, a nyilvánosság előtt és a parlamentben is. Rövid időn belül eltávolították tisztségéből, mégpedig elég rafinált módon, ugyanis létrehozták a Kúriát, ahová szinte mindenkit átvettek, az LB elnökét nem. Magyarországon ilyen esetre nincs jogorvoslati lehetőség. Baka András ezért a strasbourgi bírósághoz fordult, mondván: a véleményének kimondásáért menesztették.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága megállapította, hogy Baka Andrásnak sérült a tisztességes eljáráshoz és a vélemény-nyilvánítási szabadsághoz fűződő joga. Hacsi Gábor, az Amnesty International munkatársa az Éljen a jogával! című műsorunkban külön felhívta a figyelmet az ítélet indoklására. Ebben ugyanis az olvasható, hogy az ügynek „dermesztő hatása” van. Ez köznapi nyelvre lefordítva azt jelenti, hogy a Fidesz-kormány eljárása félelmet kelthet azokban a bírákban, akik részt akarnak venni olyan nyilvános vitákban, amelyek az ítélkezési gyakorlatról, a jogalkalmazásról szólnak. Hasonló szankcióra számíthatnak, mint Baka András, akinek a strasbourgi bíróság igazat adott, még kártérítést is megítélt, a pozíciójába mégsem kerülhetett vissza, mert a Fidesz-törvény úgy szól, hogy ha valaki már betöltötte azt az állást, akkor az elődnek semmi keresnivalója sincs. Nem mellékes, hogy az egész ügyet az Európa Tanács  Miniszteri Bizottsága is figyelemmel kíséri (ami nem uniós szervezet), de az Orbán-kormányra ez sincs hatással.

 
Európai Bíróság
 
Fotó: ZAVAGNO MICHEL/BLITZ AGENCY
 

 

Így védekezik Orbán

A kormány szerint Baka András ügye egyedi, nem lehet belőle általánosítani. Egy állítólagos felmérést lobogtat, amelyet az Országos Bírósági Hivatal készített volna. Ebben az áll, hogy a bírák 96 százaléka függetlennek mondja magát. Itt azért érdemes visszautalni a Baka-ügy dermesztő hatására, az Amnesty International munkatársainak tapasztalata szerint a bírák már a folyosókon sem mernek egymással beszélni. És akkor néhány tény: Szabó Gabriella bírónő menekültügyben, illetve a Stop Soros kampánnyal kapcsolatban előzetes döntéshozatali kérelmet nyújtott be az Európai Unió megfelelő szervezeteihez, ma már nem gyakorolhatja a szakmáját. Vasvári Csabát hasonló ügyben próbálták meghurcolni, csak ő az Országos Bírói Tanács tagja, nagyobb falat volt a hatalom számára.

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága a közelmúltban vizsgálódott, és megállapította, hogy a bírói függetlenség veszélyben van Magyarországon, a kormány semmiféle garanciát nem tud –vagy nem akar- arra adni arra, hogy javul a helyzet. Az Európai Bizottság jogállamisági jelentésében is benne áll, hogy itt nem egyedi, hanem rendszerszintű probléma van. Például létezik az Országos Bírói Tanács, amely egyfajta érdekvédelmi szervezet. Ám nem jogi személy, tehát például pert nem indíthat. Vele szemben áll az állam képviseletében az Országos Bírósági Hivatal, amelynek viszont szinte korlátlan jogosítványai vannak, Handó Tünde vezetése alatt ez feltűnően látható volt. Vagy a Kúria elnökének kinevezése, ami szintén aggályos, mert a legfőbb ügyész helyettese volt, arról nem beszélve, hogy Varga Zs. András kinevezéséhez  törvényt kellett módosítani, mert nem felelt meg az eredeti követelményeknek. Hacsi Gábor úgy véli, hogy ha a magyar kormány továbbra is csak húzza az időt, és nem tesz semmit, hamarosan erősebb európai fellépés várható.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás.

Éljen a jogával 
2021.10.15.
Műsorvezető: Szente László