„Klubrádió
Esti gyors

Csődközelben a bevásárlóközpontok

18/02/2021 21:29

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A tavalyi év a járványról szólt, és a szigorítások eredményeképpen szorult helyzetbe kerültek a vállalkozások. A vendéglátóipar és a turizmus melett a divat ágazat is veszélybe került. Száz százalékos a forgalom teljes visszaesését követően a nyarat is csak akciókkal vészelték át, a második hullám alatt azonban 70 százalékkal esett ismét. A bérleti díjakat persze fizetni kellett, ez felélte a vállalatok hitelekkel megtoldott tartalékait.

2021. február 18. Esti gyors - részlet 21.02.18. Csordás Norbert
06:55
00:00

A kormány adatai szerint a divat ágazat a harmadik helyen áll a koronvírus-válság miatt elszenvedett forgalomcsökkenést nézve a turizmus és a vendéglátóipart követően.

A legkomolyabb veszteséget a legmagasabb bérleti díjú, legnagyobb tömegeket vonzó budapesti bevásárlóközpontok bérlői szenvedték el. Csordás Norbert, a Bevásárlóközpontok Bérlőinek Érdekvédelmi Egyesületének szóvivője szerint a veszteség a tavaszi kijárási korlátozással a divatáruüzletek szenvedték meg leginkább a boltok zárvatartását. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ez idő alatt nem üzemelő boltok haszna 100 százalékkal esett vissza a forgalom, a márciusban a bevásárlóközpontok 70-80 százalékos visszaeséssel kezdték a tavaszi szezont. Még Májust is 50 százalékos mínusszal zárták, a vevőket ugyanis csak lassan tudták visszacsábítani az üzletek. A kormány erre az időre semmilyen támogatást nem biztosított. A helyzet csak nyárra rendeződött, de az addig megszokott forgalmat csak a soha nem látott leárazásokkal sikerült elérni.

Koronavírus - Budapesten is kinyihattak az üzlezek, áruházak
Fotó: Mónus Márton / MTI
 

Szeptembertől előbb 30 százalékos forgalomcsökkenést, majd 60-70 százalékos esést produkált a második hullám. Az érintett vállalkozások minden tartalékukat felélték, hitelek felvételek, hogy felszínen maradjanak. A termékek többsége import, és a bérleti díjakat is devizában határozzák meg, ami a forint 15 százalékos visszaesésével, csak súlyosbodott a probléma.

A teljes beszélgetést meghallgathatja a fenti lejátszóra kattintva.

Esti gyors
21.02.19. 18:19
Riporter: Kárpáti János