„Klubrádió
Esti gyors

Csillag István: Ráfizetünk a kifizetési stopra

29/09/2022 20:48

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Újságírói kérdésekre válaszul a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy tévesek a kifizetési stopra vonatkozó hírek. A költségvetési hiányt szeretnék csökkenteni, továbbá a hektikus világgazdasági környezet miatt egyes kiadásokhoz a Pénzügyminisztérium jóváhagyására van szükség. Ez persze nem cáfolja azt, hogy van egy kormányhatározat miszerint a kormány alá tartozó szervek – néhány tételtől eltekintve október 31-ig nem fizethetnek ki lényegében semmit, ami nem bérköltség. Csillag István közgazdász, volt gazdasági miniszter az Esti gyorsban azt mondta, ez az intézkedés egyrészt szerződésszegésbe sodorja az állami szervezeteket, másrészt aláássa a gazdasági bizalmat, ami lehetővé tenné, hogy a pénzügyi piacon államcsőd elleni biztosítást kössön a magyar állam.

2022. szeptember 29. Esti gyors részlet - 2022.09.29. Csillag István
08:04
00:00

Az olyan intézkedés, mint a kifizetési stop csupán a problémák átmeneti szőnyeg alá söprése, amit vélhetőleg addig akar folytatni a kormány, amíg meg nem kapják az uniós pénzeket – ha egyáltalán megkapják – véli Csillag István. Szerinte óhatatlanul szerződésszegést követnek el az állami szervezetek, ha a béreken kívüli kiadásaikat nem fizetik ki. Csillag példaként azt említette, hogyha az adott állami szerv a menza alapanyagainak árát nem fizeti ki a beszállítónak, akkor ez utóbbi részéről kötbérkövetelés keletkezik.

Más szempontból pedig a kifizetési stop által a kormányzat pénzkezelési képességeibe vetett bizalom rendül meg és vész el a piacon. A bizalomvesztésből származnak azok a találgatások és hírek, amik feltételezik, hogy közel van az államcsőd. Eközben egyelőre Magyarország képes teljesíteni azokat a pénzügyi kötelezettségvállalásait, amelyek hiányában valós lenne az államcsőd veszélye – mondta a közgazdász.

Ugyanakkor a csődkockázati felár, vagyis a CDS (credit default swap) árából kiolvasható, hogy mekkora az államcsőd valószínűsége: ez jelenleg 15,3 százalékon áll. Ugyanez a szám 2008-ban 50-60 százalék körül mozgott, akkor már az IMF-hez kellett fordulni segítségért – mondta Csillag István.

Nem arról van szó, hogy holnap már fizetésképtelenné válna Magyarország – mondta a volt gazdasági miniszter. Ugyanakkor az állam például tévesen tervezte a befolyó bevétel mértékét, mivel nem számoltak azzal, hogy az infláció miatti növekvő árak magasabb áfabevételt is jelentenek. Vagy az, hogy a kormány nem állította le időben a felesleges stadionépítéseket és egyéb beruházásokat, mind olyan hasonló gazdasági "ügyetlenségek", amelyek aláássák a magyar államba vetett bizalmat a pénzügyi piacon. Ezáltal a pénzpiacról történő finanszírozás is megnehezül, mert a cégek gyanakvással nézik azt az államot, amelyik hektikusan, nem az előre megszabott időben fizet. Márpedig ez azt jelenti, hogy mi adófizetők és az ország egésze ráfizet – foglalta össze Csillag István.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors/Interjú Csillag Istvánnal
2022. szeptember 29., csütörtök 18:14
Riporter: Kárpáti János

 

 

 

 

Ne hagyja, hogy a Klubrádió elhallgasson! Támogassa a szabad hangot! Kattintson!