„Klubrádió
Reggeli gyors

Csillag István: Nem lehet csak úgy felvásárolni a Budapest Airportot

8/06/2021 08:30

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A magyar állam többségi tulajdont kíván szerezni a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető cégben. Csillag István volt gazdasági és közlekedésügyi miniszter szerint a kormány bármilyen ajánlatot előhúzhat, ha a tulajdonosok nem kívánják eladni. Ha különböző döntésekkel szándékosan bevételkiesést okoz a kormány, azzal a tulajdonjogot veszik semmibe.

2021. június 08. Reggeli gyors - részlet 21.06.08. Csillag István
08:50
00:00

Tavaly október óta szólnak hírek arról, hogy a magyar kormány megvásárolná a ferihegyi repteret üzemeltető Budapest Airport Zrt.-t. A vállalatot a 2005-ben adta el a Gyurcsány-kormány külföldi befektetőknek, 75 évre megkötött koncessziós szerződés keretében – foglalta össze a 24.hu. A Magyar Nemzet szerint a magyar állam az árbevétel fél százalékát kitevő éves vagyonkezelési díjban részesülhet, de a tulajdonos által végrehajtott repülőtéri fejlesztések finanszírozási kamatterhe miatt gyakran még ennyi sem jutott el a költségvetésbe. A koncesszió 25 százaléka állami tulajdonban maradt, egészen addig, amíg az Orbán-kormány 2011-ben 36,6 milliárd forintért eladta. 

Csillag István volt gazdasági és közlekedésügyi miniszter a Klubrádiónak elmondta, hogy a repülőtér állami tulajdonban van ma is, csak az üzemeltetésért felelő társaság tulajdonjogairól van szó. A közgazdász szerint a vállalat eladása nem volt rossz ötlet, mivel a befektetők érdeke a tulajdonjoggal az volt, hogy javuljon a reptér utasforgalma és üzemeltetése. Ezt az is bizonyítja, hogy az azóta eltelt időszakban durván háromszorosára nőtt az utasforgalom, nem számítva természetesen a koronavírus-járvány okozta visszaesést. A volt gazdasági és közlekedésügyi miniszter megjegyezte, az is nagyon fontos, hogy a megfizethető szolgáltatások, a fapados légitársaságok számára vonzó legyen a ferihegyi reptér, hiszen az utazóközönség nagyobb része számára ez a megfizethető lehetőség.

Közlekedés - Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Fotó: H.Szabó Sándor / MTI
 

A közgazdász úgy véli, hogy a kormány mostani kapkodását azzal lehet indokolni, hogy egy éven belül választásokat tartanak, addig pedig a kormány igyekszik minden bevételforrást, így a repülőtér üzemeltetését "állami tulajdonon keresztül átjátszhassa a haveroknak".

Azonban az állam bármilyen üzleti tervet húz is elő, a tulajdonosok döntése, hogy érdekli őket az ajánlat, illetve, hogy hajlandók-e eladni tulajdonrészüket. Csillag hozzátette a tulajdonjog a szabadságjogok egyik legfontosabb része, ha ezt nem biztosítja törvényileg semmi, akkor annak súlyos következményei lesznek, mert távol tarthatja a befektetőket, ha úgy látják, hogy tulajdonuk nincs biztonságban.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Csillag Istvánnal
2021.06.08., kedd 6:45
Riporter: Dési János