„Klubrádió
Esti gyors

Csányinak is sok volt: bércsökkentés jöhet a magyar fociban?

31/01/2020 19:48

| Szerző: Klubrádió

Kevés a konkrétum, de úgy tűnik, Csányi Sándor elnök korábbi kritikáit alapul véve vezet be korlátozásokat a Magyar Labdarúgó Szövetség az NB I-es kluboknál. Az elnök korábban szóvá tette a pazarló gazdálkodást és a túl sok játékost is. Szabados Gábor sportközgazdászt kérdeztük.

2020. január 31. Esti gyors / részlet, Szabados Gábor (19.07.05.)
05:13
00:00

Nagy reform jöhet a labdarúgó NB I-ben, a csapatok keretét 25 játékosban maximálja az MLSZ, és az új szabályozás korlátozza a klubok összesített bértömegét is.

Szabados Gábor sportközgazdászt kérdeztük, aki elmondta: voltak már utalások arra az MLSZ vezetésétől arra, hogy valami ilyesféle korlátozás lesz. Csányi Sándor elnök kritizálta is a tulajdonosokat azért, mert szerinte nem racionálisan gazdálkodnak azokkal a pénzekkel, amelyeket elsősorban az MLSZ központi bevételei révén kapnak meg – és tudjuk, hogy ezek jelentős része valamilyen állami forrásból származik.

De ami most napvilágot látott, arról még nem ismerjük a részleteket. Az még viszonylag konkrét, hogy 25 főben korlátozzák az NBI-es játékoskeretek létszámát és ezt csak fiatalokkal, 19 éven aluliakkal lehetne túllépni. Jelenleg ez csapatonként változó és az a kérdés, hogy ebbe beletartoznak-e majd azok, akik a tartalékcsapatban, az NB III-ban vagy esetleg a megyei I. osztályban szerepelnek. Ha ezeket a játékosokat is hozzászámoljuk, akkor most sok csapat kerete bőven túllépi a 25-ös létszámot.

A fizetési sapkával kapcsolatban még kevesebb a konkrétum, ezt nagyon sokféleképpen lehet alkalmazni, és csak egy félmondatot tudunk róla az MLSZ közleményéből. Kérdés, hogy ez konkrét szám lesz-e vagy valamihez, jelesül a csapatok bevételeihez viszonyítják-e, egyelőre az utóbbi tűnik valószínűnek Szabados Gábor szerint.

Egy nemzetközi kutatást követően az MLSZ azt jelentette be, hogy saját adatai szerint 1,6 milló forint az NB I-es játékosok átlagbére – egyébként ez csak az alapbér, ebben nincsenek benne az eredmények utáni prémiumok és egyéb juttatások. Ezzel számolva éves szinten akár félmilliárd forint is lehet egy klub éves bérköltsége, de vannak klubok, amelyeknek jobb anyagi lehetőségei vannak, és ők lényegesen többet fizetnek játékosaiknak.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) adatai szerint az egy játékosra jutó átlagbér 3,3 millió forint bruttóban. Erről részletesen az mfor.hu számolt be.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Wikimedia Commons

Esti gyors
2020. január 31., péntek 18:15
Műsorvezető: Kárpáti János