„Klubrádió
Reggeli gyors

CEU: A Fidesz néppárti tagságától függhet az egyetem sorsa

8/05/2019 14:01

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Néppárt kiállt a CEU mellett, ezért, ha a Fidesz az EP-választások után is a Néppárt tagja marad, az egyetemnek is jobb esélyei lesznek a magyarországi folytatásra – vélekedett az intézmény rektorhelyettese, Fodor Éva.

2019. május 08. Reggeli gyors / részlet, interjú Fodor Évával (19. 05.08.)
06:26
00:00
A CEU Müncheni Műszaki Egyetemmel kötött együttműködési megállapodása intellektuálisan izgalmas – mondta Fodor Éva a Reggeli gyorsban -, de csak akkor teljesedhet ki, ha maga a CEU és amerikai diplomát adó képzései is Budapesten maradhatnak, hiszen a német felet is ezek érdeklik leginkább, mivel neki is vannak európai programjai.

A Néppárt nagyon keményen kiállt a CEU mellett, ezért, ha a Fidesz a Néppártban képzeli el a folytatást, valamiféle pozitív megoldást kell majd kitalálnia az egyetem sorsára is – fogalmazott.

 

Az elmúlt évek politikai botrányai hozzájárultak az ismertségük növekedéséhez, az akadémiai szabadságért folyó küzdelem szimbóluma lett a CEU, ami lehetőség is, hogy ezt népszerűsítsék, de ők elsősorban (és másodsorban is), egyetem, a legfontosabb a kutatás, oktatás – közölte Fodor Éva.

A CEU marad Magyarországon, mindenképpen. Az egyetemek hosszabb életűek, mint egy-egy politikai rezsim – mondta a Klubrádiónak adott interjújában Michael Ignatieff, a CEU rektora.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Reggeli gyors
2019. május 8., 7.45
Műsorvezető: Pikó András