„Klubrádió
Reggeli gyors

CEU: Orbán cáfolja a kormánypropagandát

22/03/2019 12:07

| Szerző: Klubrádió

Biztos, hogy lesz Bécsben kampusza a CEU-nak, de maradhatnak Magyarországon is, ha a magyar kormány aláírja a szükséges megállapodást, az illetékes hivatalok pedig jogszerűnek minősítik a magyarországi működésüket - mondta az egyetem rektorhelyettese, Enyedi Zsolt a Reggeli Gyorsban.

2019. március 22. Reggeligyors_részlet_enyedizsolt_20190322
07:00
00:00
Enyedi Zsolt hangsúlyozta, hogy az a levél, amelyet Orbán Viktor magyar kormányfő Markus Söder bajor miniszterelnöknek írt, biztató jel, de nem több. A rektorhelyettes szerint ettől még gyökeresen semmi sem változott meg, és az sem kizárt, hogy ez is a kormányzati pávatánc része.

A levélben a kormányfő ígéretet tett arra, hogy a CEU, mint amerikai intézmény Magyarországon maradhat, illetve realitásként kezeli azt, hogy az egyetem amerikai, bajor és magyar diplomát is kiadhat a jövőben. A rektorhelyettes szerint ez új hang, ami ellentmond annak, ami eddig a kormánypropagandában elhangzott, miszerint a CEU törvényellenesen működne Magyarországon.

Enyedi Zsolt azért hozzátette, ezek egyelőre csak szavak, ami nem elég. Szerinte ha folytatódik az időhúzás, akkor az továbbra is jogi bizonytalanságot jelentene, aminek az lehet a következménye, hogy néhány év múlva az egyetem nagy része Ausztriában fog működni, sőt, a teljes egésze. Ha viszont sikerül megállapodniuk, akkor Bécsben csak egy kisebb kampuszt létesítenek – hangsúlyozta a CEU rektorhelyettese.

Reggeli Gyors
2019. március 21., péntek 9 óra 20 perc
Műsorvezető-riporter: Pálinkás-Szűcs Róbert

 

Az interjút a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg.