„Klubrádió
Megbeszéljük...

Bolgár és Nagy Bandó nem pont ugyanazt gondolja a Fidesznek beszóló új, fiatal sztárról

17/10/2023 22:31

| Szerző: Klubrádió

A magyar popzenébe berobbanó Azahriah már a harmadik Puskás Aréna-koncertjére készül. Kollégánk, Bolgár György egy zenészre hivatkozva azt mondta, zeneileg nincs újdonság abban, amit a fiatal énekes csinál, Nagy Bandó András humorista szerint viszont Azahriah újítást vagy frissítést, másféle hangot hozott a popzenébe. Ráadásul nem dörgölőzik a hatalomhoz, vállalja a véleményét, időnként odaszúr a rendszernek – hangzott el a beszélgetésben.

2023. október 17. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Nagy Bandó András - 2023.10.17.
15:35
00:00

Azahriah, a fiatal énekes olyan népszerű, hogy már a harmadik Puskás Aréna-beli koncertjére árulják a jegyeket; maga a jegyiroda-vezető mondta, hogy ilyet még nem látott. Kedd reggel is bőven pénztárnyitás előtt már ott vártak az emberek, és műsorvezetőnk, Bolgár György azt mondta, nem érti, mitől van ez.

Nagy Bandó András humorista, aki a Facebookon írt Azahriah-ról, a ’60-as évek eleji Beatles-mániát hozta fel, azt a jelenséget se sokan értették, és szerinte Azahriah (akinek a koncertjeire 13 éves lányával megy) „megújította a popzenét”. Másképp szólal meg, másképp viszonyul dolgokhoz, nem másokban keresi a megoldást, nem kapaszkodik a hatalomba, hanem magát próbálja megvalósítani. Földön járó srác, miközben egészen máshogy gondolkodik, mint azok, akik hasonlóan fiatal korban azt keresik, hogyan lehetnének ismertek, „valakik” – jellemezte. Szerinte ez az út túlmutat a zenélésen, Azahriah-nak „lelki, szívbéli és aggyal támogatott koncepciója van”. Minden nótája más, és jellemzően csak hozzá köthető. Ebbe belefér az is, hogy időnként nyomdafestéket nem tűrő szavakat használ ő és zenésztársa, mert annak is van tartalma. Van benne valami, amit más nem tud – összegezte.

Bolgár György felhozta, hogy egy zenész rádiónknak azt mondta, Azahriah számaiban nincs semmi új, szórakoztatóiparilag persze sikeres és hatalmas tömegeket tud megszólítani, ezt készséggel elismeri. Szerinte a Beatles zeneileg is sok mindent forradalmasított és a kinézetével is szembefordult az előző nemzedékkel, amit nem látni Azahriah-nál.

Nagy Bandó András szerint viszont zeneileg is más a 21 éves énekes. Kiszámíthatatlanok a számai, egy-egy dalon belül vannak annyira teljesen eltérő hangulatú részek, hogy meglepődik a hallgató is. Jelezte: a megújítás helyett, amiről korábban beszélt, lehetne azt is mondani, hogy frissítést hozott, másféle hangot. Ezzel kapcsolatban a humoristák közül Galla Miklóst említette, akinek olyan egyedi megszólalása volt, hogy nem hasonlított senkihez.

Bolgár György is említette, hogy bár nem erről szólnak Azahriah dalai, de egy-egy szóval beszól a jelenlegi rendszernek. Nagy Bandó András azt mondta: manapság háttérbe szorul, hogy nem kell dörgölőzni a hatalomhoz, nem kell pénzt kérniük tőle a zenészeknek. Szerinte normális, hogy egy népszerű emberről tudjuk, mit képvisel, hogyan gondolkodik. Ez nem azt jelenti, hogy politizál, de egy utalással jelzi a véleményét.

Azahriah Four moods 2 című számát a miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs egy híressé vált mondatával indítja. A politikus idén januárban azt mondta, „Aki uralja egy adott ország médiáját, az eldönti, hogy ki uralja az adott ország gondolkodását, és ezen keresztül, hogy ki uralja az adott országot”. Erre Orbán Balázs azzal reagált, hogy „a művész úr mindig is jobb volt szövegírásban, mint szövegértésben, de ettől függetlenül sok sikert kívánok neki a továbbiakban is”. A videóban egyébként Rákosi Mátyás és a Diktátorból a Hitler-bajszos Charlie Chaplin is feltűnik.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: Nagy Bandó András / Facebook

Megbeszéljük...
2023. október 17., kedd 16:20
Műsorvezető: Bolgár György