„Klubrádió
Esti gyors

Ákos a torkunkon lenyomva – Dési János jegyzete

24/07/2023 18:03

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Magyarországon, ahol a zenei kereskedelmi rádiók jelentős része (is) a hatalomhoz kötődő oligarchák, valamint barátaik és üzletfeleik kezébe került. A hirdetési pénzt pedig közismerten nem azon az alapon osztják, hogy hol hasznosul a legjobban, hanem hogy hol működnek a haverok, netán hol lehet ügyesen, gyorsan, könnyen magánvagyonná konvertálni a dolgot.

Mottó:
Redaktor úr ezer bocsánat,
Hogy kis Katónak hangja nincs,
de oly fölösleges a hang ott,
Hol tálentumnak nyoma sincs.
Hogy "égi szikra" nincs Katóban,
Muszáj vagyok bevallani,
De "földi láng", az van helyette,
Végre ez is csak valami.
(Heltai Jenő)

2023. július 24. Esti gyors-részlet (2023.07.24. Dési János jegyzete)
04:57
00:00

A hét egyik felén menzán kell ennünk. A finomfőzeléket váltja a karalábé, néha egy kis grízes tészta, ünnepnapokon cvekedli, a király születésnapján kelkáposzta, kis pörköltszafttal. Meg lehet enni, meg különben sem drága, úgyhogy nincs panasz.

Ám a maradék napokon bélszín, kacsasült, homár, de az is lehet, hogy tarhonyás marhapofa, ahogy én szeretem. Pont úgy átfőzve, átsütve, ízesítve, ahogy nekem a legjobban esik. Ráadásul nem csak ebédidőben, hanem amikor kedvem szottyan rá. Ha reggel akarok egy kis osztrigát, beluga kaviárt, mehet. Éjszaka valami habos süteményre fáj a fogam? Nosza. És ráadásul e második helyen minden ingyen is megkapható, ahányszor csak akarom és a barátaimat is bármikor meghívhatom. Ha külföldön járok, ez az ellátás akkor is éppen így jár nekem.

Pontosan így működnek az online zeneszolgáltatók a magyarországi zenei rádiók piacához képest.

Elég csak ránézni a dicsőséges hóhéri tevékenységet végző Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, illetve a szerzői jogvédő statisztikájára. Eszerint a zenei rádiókban a legjátszottabbak közé tartozik Rúzsa Magdi, Ákos, Edda – persze a top húszba bekerül még Zséda, meg Magna Cum Laude, és még jópáran – de az étteremben is van köret, meg savanyúság, mi maradjunk inkább a főfogásoknál.

És ott az a második forrás, ahol szabadon, amikor csak akarod, annyiszor ahányszor csak akarod, ahol csak akarod. Az első kétszáz leghallgatottabb előadó között nincsenek azok, akiket a rádió folyamatosan nyomnak. Szabadon választva toronymagas listavezető Azahriah.

Vagyis a zenehallgatók nagy számban egészen más dalokat hallgatnak, ha szabadon választhatnak.

Felvethető persze, hogy a rádiónak akad népnevelő funkciója is. Bemutasson értékesebb műveket is, hátha megszereti a közönség. Példánknál maradva, egy menzán lehet szempont az egészséges táplálkozás előnyeinek bemutatása. Nem mindig csak a nyúljás pacal, hiszen egy padlizsán pörkölt, kis cukkinivel, mennyei lehet, próbáld csak ki.

Csakhogy a rádiós lista tetején közel sem feltétlenül az értékes, a jó, a szép szerepel. Hanem jelentős számban olyan előadók, akik időnként benyalnak a hatalomnak, úgynevezett biodíszletként szerepelnek a rendszer urai mellett. Nem zenei teljesítményük az, ami feltétlenül a csúcsra repíti itt őket, hanem a párthűségük. Ettől persze még lehetnek népszerűek – de hát régi igazság, akit sokat játszanak a rádiók, sokfelé felléphetnek, azok csak feljebb kúsznak az ismertségi és ennek nyomán a népszerűségi listákon. És itt nem csak a rádiókról beszélünk. Mert falunap, vásár, városi – közpénzből finanszírozott – fideszes bulik állandó vendégei is. Ezzel együtt messze nem azok, akik ha szabadon választhatsz, a legkapósabbak.

Egy rádiónak figyelembe kellene vennie a hallgatói elvárásokat, hogy minél többen csavarjanak az ő adójára, hiszen ezektől függ a reklámbevétel nagysága. Hahaha. Magyarországon, ahol a zenei kereskedelmi rádiók jelentős része (is) a hatalomhoz kötődő oligarchák, valamint barátaik és üzletfeleik kezébe került. A hirdetési pénzt pedig közismerten nem azon az alapon osztják, hogy hol hasznosul a legjobban, hanem hogy hol működnek a haverok, netán hol lehet ügyesen, gyorsan, könnyen magánvagyonná konvertálni a dolgot. A hirdetőt persze izgatnia kellene az, hogy mit ér el a pénzéből, de miért izgatná, hiszen nem az övé, aztán meg neki is azért osztanak pénzes bulit, mert benne van a pixisben.

Szóval, akkor is Ákos fog itt szólni, ha mindenki elkapcsol. Attól még a kassza ugyanúgy cseng. És nekik ez a legszebb hang.

Dési János jegyzete a 2023. július 24-i Esti gyorsban hangzott el.