„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Bokros: Nem kellett volna 13. havi nyugdíj

14/06/2022 12:27

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A volt pénzügyminiszter a Reggeli személyben beszélt a monetáris politika válságáról, a magyar kormányzás hibáiról.

2022. június 14. Reggeli gyors/Reggeli személy (2022. június 14., kedd 09:00): Bokros Lajos
44:45
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Herskovits Eszter

Bokros Lajos szerint a Jegybank korábbi hibás monetáris politikája is közrejátszott abban, hogy nem sikerült megvédeni a forintot az elszabadult infláció mellett.

Az egykori pénzügyminiszter a Reggeli személyben beszélt arról, hogy a sokáig túl alacsonyan tartott alapkamatot mostanra sokszorosára kellett megemelni, de mivel ez sem tűnik elegendőnek Bokros további szigorítást tart valószínűnek. Ez viszont a gazdaságot fogja fékezni. 

 
Bokros Lajos2
 
Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) elnöke az Oktatási szabadságot csoport Élőlánc a CEU körül címmel meghirdetett demonstrációján, miután az Országgyűlés módosította a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényt 2017. április 4-én. A módosítás értelmében a jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás
 

 

Magyarországon a gazdaságpolitika húsz éve kiszámíthatatlan, mondta Bokros, aki szerint ebből a szempontból a Fidesz-kormányt nem is lehet azzal "vádolni", hogy különösebben elrontotta volna a nemzetközi hitelünket, ahhoz képest ami korábban volt. Ugyanakkor szerinte az EU-val folytatott "értelmetlen és felelőtlen" szabadságharc miatt sem a tőkepiac, sem a nép nem tudja, mikor érkeznek meg a források, amiket megelőlegezett tavaly a kormány és tőkepiaci hitellel fedezte, amivel még jobban eladósította az országot.

Így már 80 százalék fölé nőtt az államadósság, pedig a Fidesz büszke volt arra, hogy erről a szintről korábban sikerült visszavinni 65%-ra, de két év alatt visszadobták, amiben Bokros szerint szerepet játszik a külföldről begyűrűző válság. Ezt a válságot viszont nem kell általános pénzszórással kezelni, és szerinte nem kellett volna általános törlesztési moratóriumot sem adni, hanem célzottan csak azokat a rétegeket kellett volna segíteni, akik elveszítették az állásukat, jövedelmüket, és őket is csak nagyon rövid ideig.

Szerinte túl nagy volt a minimálbér emelés, amit a piac nem indokolt. És 13. havi nyugdíjat sem kellett volna fizetni, mert senki nem fizetett 13 hónapig nyugdíjjárulékot sem, miközben most a nyugdíjkassza a TB-nél 30 százalékos hiánnyal küzd. "Ami azt jelenti, hogy a kétharmadát fedezik járulékbefizetések a kifizetéseknek. Minek akkor társadalombiztosítás, ha nem tud önállóan zárt pénzügyi kockázatközösségként működni? Fölösleges, akkor azt kell mondani, az adókból fizetjük a nyugdíjakat, csak akkor még kevesebb fog jutni" - mondta a szakember.

A volt pénzügyminiszterrel készült teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva hallgathatja meg.