„Klubrádió
Reggeli gyors

Böcskei: Bognár ügye és a többiek tudatlansága

14/06/2021 12:36

| Szerző: Klubrádió

A hétvége egyik legnagyobb botrányát a köztelevízió szolgáltatta, amelyben Bognár György kommentálta érzéketlenül Christian Eriksen szívleállását, újraélesztését és azt így kialakult döbbenetes pillanatokat. Böcskei Balázs, az Idea Intézet kutatási vezetője elemzett.

Bognár azóta elnézést kért, Böcskei Balázs, az Idea Intézet kutatási vezetője, egykori futball játékvezető kicsit tágabb kontextusba helyezte az ügyet a Reggeli gyorsban.

2021. június 14. Reggeli gyors - részlet 21.02.04. Böcskei Balázs
07:12
00:00

Böcskei először is tisztázta, hogy milyen szakmáról beszélünk egyáltalán, és szétválasztotta a futballközvetítésekben megszólalókat: a mérkőzések közvetítőinek nem az a feladatuk, hogy taktikai, stratégiai elemeket, az átrendeződéseket megvilágítsák, hanem, hogy élvezhetőbbé tegyék a mérkőzés közvetítését, mondta. Nem velük foglalkozunk, hanem azokkal foglalkozunk, akik "a miérteket, az okokat felfejtik, nemzetközi rálátással, gazdag tárházzal, sporttudományi beágyazottsággal bírnak". Ők a szakírók, a szakmabeliek: "futballt elemezni szakma lett, de a magyar szakma, kevés kivételtől eltekintve, ettől el van maradva, "különösen az m4-en" - mondta.

Böcskei a kivételek között említette Hegedűs Henriket, sporttudományi elemzőt, aki "fontos könyveket fordít", és a laikusoknak mutatja be, hogyan változik a foci. Bognár György ugyanakkor, "aki kiváló edző", láthatóan empátia nélkül beszél. És vannak szakértők, akik Böcskei szerint hiába voltak régebben edzők, egyszerűen hiányzik belőlük az a képesség, hogy le tudják fordítani az "öltözőben tanult taktikai, stratégiai sajátosságokat". Bozsik Péter is idesorolta, aki szerinte "a harmadosztály 9. helyéről válik szakértővé", miközben nem halljuk tőlük azokat az elemeket, amire azt mondhatjuk, hogy igen, ezt ma futballelemzésnek hívhatnánk.

Bognár esete empátia-ügy, de szerinte sokkal nagyobb problémák is vannak az m4 esetében.

Például a nemzetközi sajtó azzal is foglalkozik, hogy mennyire túlhajszolt játékosok érkeztek az Eb-re, hány meccset játszanak, mit változott a futball 15-20 év alatt ebből a szempontból, de "Simek Pétertől, vagy Bozsik Pétertől ezeket a dolgokat nem fogjuk megtudni".

Azt is megemlítette, hogy hiába van már magyarországi tapasztalat, hiszen Fehér Miklós 2004-es halálakor is voltak felvételek, de "aki akkor ott ült a stúdióban, egy embernek nem jutott eszébe, hogy most a műsorvezető fülébe súgjon, hogy Bognár Görgyöt visszahozza abba a diskurzusba, ami közelebb van a normalitáshoz".

"Mi történik ott műsorrendezői szinten, ahol senkinek nem jut eszébe, hogy most valami radikálisak kell csinálni?"