„Klubrádió
Eurozóna

Biztos ókonzervatív győzelmet várnak Lengyelországban

11/10/2019 15:56

| Szerző: Klubrádió

Az ellenzék összefogva sem tudta legyőzni a kormánypártot az EP-választáson, azóta meg szét is esett.

2019. október 11. Eurozóna - részlet 19.10.11. Gordon István
10:16
00:00

Nem kérdés, hogy ki nyeri meg a választást Lengyelországban, a közvélemény-kutatók, politológusok egyetértenek abban, hogy csak a Jog és Igazságosság lehet a befutó. A kérdés csak az, hogy mekkora többsége lesz, Kaczynski nagyon szeretne alkotmányozó többséget, a kétharmadot régóta irigyeli Orbántól. Ez azonban valószínűleg nem jön össze Gordon István Lengyelország-szakértő szerint.

A második helyre 25-30 százalékkal a jobboldali liberálisok számíthatnak, a harmadik 10-13 százalékkal a baloldal lehet, ami nekik nagy siker lenne, ugyanis eddig nem volt parlamenti képviseletük. A 460 mandátumból valamennyi juthat még a néppártnak is.

Az európai parlamenti választások előtt az ellenzék összekapaszkodott, nagy reményeket fűztek az együttműködéshez, a felmérések fej-fej melletti eredményre számítottak, egyesek ellenzéki győzelemre, de a vége fölényes PiS-győzelem lett. Jól megsértődtek egymásra, szét is esett az összefogás, ami azóta sem jött helyre. Így indulnak neki a mostani választásnak. A kampányban ment a sárdobálás, az egyház durván beavatkozott, minden misén a nép szájába rágták, hogy kire kell szavazni, egy pártvezetőt halálosan megfenyegettek. Annyiban más volt a helyzet, mint Magyarországon, hogy ott volt televíziós és rádiós vita, igaz a politikusok vitája után a szakértők rendesen összevesztek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Kaczynski és Orbán. Fotó: MTI/Máthé Zoltán.

Eurozóna
2019.10.11. 13:00
Műsorvezető: Kárpáti János