„Klubrádió
Reggeli gyors

Berki Sándor: Én a nógrádi társadalom része vagyok

18/04/2024 13:12

| Szerző: Klubrádió

Vidéken azt tapasztalják, hogy megjelenik egy jelölt, ígér fűt-fát, készül egy közös fotó, aztán soha többet nem látják. Ezt valódi jelenlétre kell cserélni, az embereknek látniuk kell, hogy számíthatnak ránk – mondta Berki Sándor, a Párbeszédből korábban kilépő országgyűlési képviselő a Reggeli gyorsban.

2024. április 18. Reggeli gyors - részlet Berki Sándor 2024.04.18.
10:27
00:00
Berki Sándor országgyűlési képviselő szerdán jelentette be, hogy kilépett a Párbeszédből, ugyanakkor a frakciónak továbbra is tagja marad. Később kiderült, a kilépés már tavaly november végén megtörtént.

A salgótarjáni roma származású politikus 2022-ben a közös ellenzéki listáról került be a parlamentbe, ugyanakkor korábban is végzett már szervezői munkát a Párbeszéddel Nógrád megyében.

A munkát függetlenként folytató Berki azt írta közösségi oldalán, ezután is kiemelt célja, hogy Nógrád hangját eljuttassa az Országházba. Szerinte az ellenzéknek a vidékre kellene koncentrálnia és sokkal nagyobb hangsúly kellene legyen az érdekvédelmen és a közösségszervezésen. 

Úgy működik ma az ellenzéki politizálás, hogy fél évvel a választások előtt kijelölnek valakit, hogy ő induljon helyben. Ezt már nem engedhetik meg – mondta Berki, aki szerint az emberek vidéken vagy talán még a fővárosban is azt látják, hogy megjelenik valaki, ígér fűt-fát, csinálnak egy közös fotót, aztán meg többet nem is találkoznak. Ezt kéne valódi jelenlétre cserélni, már most a következő választásra kéne felépíteni a jelölteket, akiket a pártoknak és frakcióknak aktívan támogatniuk is kéne – tette hozzá. Előfordul ugyanis, hogy jelöltek csapat nélkül indulnak neki a választásoknak, így nem feltétlen az ő hibájuk, hogyha nem tudnak építkezni – hívta fel a figyelmet a nógrádi politikus.

Ő a 2022-es választás előtt járta a választókerületet, bemutatkozott helyben minél több embernek, bekopogtatott, vitte a szórólapokat, megismerkedett a polgármesterekkel. "Így kezdődött a terepmunka, amit a mai napig folytatok. Ott élek, ahol eddig is, része vagyok a nógrádi társadalomnak" – mondta Berki, aki azt reméli, hogy más kerületekben is elkezdik az ehhez hasonló munkát. Az embereknek azt kell látniuk, hogy számíthatnak ránk – tette hozzá.

Berki Sándor
 
Berki Sándor középen magyaráz l forrás: Facebook
 
 

Berki szerint azt sem szabad elfelejteni, hogy a kormánypárti politikusok ügyesek, képzett országgyűlési képviselők. Azon kívül ugyanis, hogy szükség van a terepmunkára, a parlamenti feladatokba is bele kell tanulni – ezzel sok idő ment el az elején – mesélte Berki. Amire büszke vagyok, az az, amit a végrehajtás területén elértünk – mondta. Jámbor Andrással – aki szintén a Párbeszéd frakciójának tagja – egy évet töltöttek egy teljes törvénymódosítási csomag létrekozásával, egyeztetve minden érintettel: károsultakkal, jogászokkal, bírókkal, civil szervezetekkel. 

Berki arról is beszélt, miért csak most hozta nyilvánosságra kilépését: novemberben bizonytalan volt, megmarad-e a Párbeszéd frakciója – akkor úgy tűnt, Mellár Tamás is kilépne, de úgy túl kevesen maradtak volna. Azóta ez a válság megszűnt, a februári frakcióvezető-váltás után  – Tordai Bence váltotta Szabó Tímeát, aki helyettesként folytatja, miközben Mellár Tamást is helyettessé választották – elégedett a képviselőcsoporton belüli munkavégzéssel. Azért tartotta most mégis fontosnak Berki, hogy mindenki számára világos legyen, nem párttag, hogy az önkormányzati és EP-választási kampányban támogathassa a számára szimpatikus jelölteket, attól függetlenül, hogy milyen jelölőszervezetek állnak mögöttük, amit a DK az MSZP és a Párbeszéd közötti szövetség feltételei megnehezítettek volna – magyarázta el a nógrádi politikus.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Berki Sándorral
2024. április 18., csütörtök 7:42
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János