„Klubrádió
Esti gyors

Bécsi béke - Bálint Judit jegyzete

3/05/2019 18:01

| Szerző: Bálint Judit/Klubrádió

Nemhogy nem nőtt a bűnözés Bécsben, hanem az elmúlt tizenkilenc évben nem volt olyan biztonságos a város, mint 2018-ban: összességében 11 százalékkal csökkent a bejelentett bűnesetek száma a 2017-es adatokhoz képest.

2019. május 03. Esti gyors-részlet (2019.05.03. Bálint Judit jegyzete)
02:10
00:00
Úgy alakult, hogy nemrég eltölthettem néhány napot Bécsben. Izgultam is eléggé, mert gyerekkel mentem, egy olyan városba, amiről Lázár János épp egy éve azt mondta, egy sötét hangulatú videóban, hogy nőtt a bevándorlás, ezzel a város hangulata megváltozott, az utcák szegényesebbek és piszkosabbak, és nőtt a bűnözés… én ezek után úgy döntöttem, itt az ideje egy kis kalandnak, a gyerek meg amúgy is adrenalinfüggő, nézzünk szembe a veszélyekkel.

Tény, ami tény – Bécs egy multikulturális város. Nem tudom, milyen volt 20-30 éve, most rengeteg külföldi él ott, fehér, színes, európai, afrikai, török, és nem mellesleg számos magyar is – és azt kell, hogy mondjam, Bécsnek ez jól áll. Az egész város lüktet, él, közben évek óta a világ leg élhetőbb városa is, tele van fiatalokkal, gyerekekkel, metróban én ennyi babakocsit még nem láttam, mondjuk nálunk nem is nagyon jutnak le oda a kismamák.

Aztán persze az is kiderült, hogy Lázár János hazudott tavaly – mert nemhogy nem nőtt a bűnözés Bécsben, hanem az elmúlt tizenkilenc évben nem volt olyan biztonságos a város, mint 2018-ban: összességében 11 százalékkal csökkent a bejelentett bűnesetek száma a 2017-es adatokhoz képest. Mi sem éreztük veszélyben magunkat egy pillanatra sem. De az kiderült, hogy ezek szerint, ha színesbőrű embereket lát az utcán a jó magyar miniszter, az ő fejében az egyet jelet a bűnözéssel… hm… mire is emlékeztet ez…?

És még néhány különbség – patkányokat nem láttam, egy darabot sem. Lehet, persze, hogy vannak, de megoldják. Nincsenek beszakadt csatornafedelek, amit csak 2 keresztberakott seprű véd attól, hogy beleessen valaki. Pontosan és gyorsan járnak a buszok és a metrók, mind az 5 vonalon. Nincs szemét, szelektív hulladékgyűjtő viszont rengeteg, azokat is rendesen ürítik.

Azt pedig megnézném, mit szólna ez a város, ha egyszer csak be akarna költözni a miniszterelnök sleppje olcsóért a Hofburgba. Ha egyszer csak kitennék innen a Nemzeti Könyvtárat vagy a Sisi múzeumot csak azért, mert ezek nem férnek bele a kormányzati negyed koncepciójába. Kizártnak tartom, hogy ez a multikulti város, a fehér, fekete, tarka lakóival, de büszke bécsiként hagyná ezt. 

Bálint Judit jegyzete a 2019. május 3-i Esti gyorsban hangzott el.

Címlapi kép: Pixabay