„Klubrádió
Megbeszéljük...

Be lehet-e perelni a kormányt?

15/09/2022 19:50

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Röviden: nem. A hosszabb válasz szerint a magyar közjogi berendezkedés nem teszi lehetővé az állampolgár számára, hogy jogilag felelősségre vonja az államot, annak vélt rossz vezetői döntései miatt. Még akkor sem, hogy ha a kormányzat tudatos döntéseinek sorozatából kifolyólag az ország és az állampolgárok nem kapják meg a nekik járó európai uniós támogatásokat. Magyar György ügyvéd a Megbeszéljük című műsorban arról beszélt, az Orbán-kormány mindig ügyesen megtalálja a jogszerűség és a jogtalanság közti mezsgyét, így a jogi következményeket is el tudja kerülni.

2022. szeptember 15. Megbeszéljük részlet - 2022.09.15. Magyar György
14:00
00:00

Az európai uniós támogatásokat és a helyreállítási alap pénzeit leosztva minden magyar állampolgárnak jutna 640 ezer forint. A magyar kormány azonban tudatosan alakítja úgy a politikáját, hogy ezek a pénzeket ne ítélje meg nekünk az Európai Bizottság – mondta Magyar György ügyvéd. Hozzátette, az ígérgetéseket már rég nem hiszik el Brüsszelben, a magyar kormánynak valódi, kézzelfogható eredményeket kellene mutatnia ahhoz, hogy hozzájusson a támogatásokhoz.

Bolgár György műsorvezető felvetette, hogy nincs-e olyan jogi kategória, amely alapján be lehetne perelni a magyar kormányt azért, mert az állampolgárokat tudatosan szegénységbe taszítja. Magyar György szerint ez nem lehetséges, mivel a magyar jogrend nem az angolszászon, hanem a német rendszeren alapszik, amely szerint az állam nem közjogi szereplő, ezért a polgár a saját államával szemben nem tud közvetlen pert kezdeményezni vagy büntetőfeljelentést eredménnyel végigvinni. Az állammal csak közigazgatási eljárásban lehet pereskedni – tette hozzá. A magyar társadalom tönkretételéért jogilag nem, csak politikailag lehetne felelősségre vonni a kormányzatot. Ezt pedig az országgyűlési választások során lehet megtenni, ahol viszont legutóbb a választópolgárok többsége legitimálta a Fidesz-kormány eddigi működését – mondta az ügyvéd.

Az Európai Unió a jogállamisági kérdésekkel összefüggésben tud nyomást gyakorolni a Fideszre. Ilyen például a Vodafone felvásárlása, amelynek esetében a korrupciós és a telekommunikációs monopólium létrehozásának gyanúja áll fenn. Ebben az esetben a versenyhivatalnál lehet panaszt tenni. Továbbá az Európai Bizottságnak van kényszerítő eszköze, befagyaszthatja a magyar államnak szánt támogatásokat, hogy ha nem lát valódi lépéseket a jogállamiságra törekvésben. Csakhogy ez nem olyan egyszerű, mert a Fidesz nagyon ügyes abban, hogy mindig megtalálja a jogszerűség és a jogszerűtlenség közti vékony mezsgyét – mondta Magyar György.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Magyar Györggyel
2022. szeptember 15., csütörtök 16:45
Riporter: Bolgár György