„Klubrádió
A lényeg

Reuters: az EU-támogatások 30 százalékát adhatja oda a Bizottság a magyar kormánynak

14/09/2022 19:06

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Bizottság két tisztviselőjétől származik a Reuters információja, ami szerint a testület az EU 2021-27-es költségvetésében Magyarországnak szánt 22,5 milliárd euró hetven százalékának visszatartását javasolja majd, ha nem születik megegyezés. Ez azt jelentené, hogy 15,75 milliárd euró, azaz 6400 milliárd forintnyi EU-s forrástól eshet el hazánk. Korábban sosem volt szó ekkora összegről.

Az Európai Bizottságnak szeptember 22-ig kell elküldenie a válaszokat a magyar kormány felvetéseire. A hírek szerint ez hamarabb, már vasárnap megtörténik.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán az Európai Parlamentben azt mondta, hogy befagyasztaná a demokráciát károsító tagországok támogatását. „Harcolnunk kell a demokráciáinkért. A korrupcióra szeretnék koncentrálni” – mondta Von der Leyen, de Magyarországot konkrétan nem említette meg.

A hírre romlani kezdett a forint – írja a 444. A reggeli 399 forintos eurónkénti ár estére 405 forintos szinten jár. Az Európai Parlamentben is szerdán vitatták meg az újabb jelentést, amely szerint Magyarország már választási autokráciának számít.