„Klubrádió
Utcafront

Barcelona tengerpartja – és Detroit, ahol lassan a kultúra a főszereplő

14/01/2024 17:03

| Szerző: Klubrádió/Árva Brigitta

A katalóniai Barcelonától egészen a michigani Detroitig utaztunk az Utcafront soros adásában. Budapestet persze ezúttal is képtelenség lett volna kihagyni.

2024. január 13. Utcafront (2024. január 13., szombat 17:00)
52:01
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta

A barcelonai tengerpart különleges építészeti adottságairól beszélgetünk Sylvester Ádámmal.

 
Barcelona
Freepik
 

A legendás építész, Virág Csaba egyik fő műve a Magyar Távirati Iroda a Naphegyen található épülete – Kelecsényi Kristóf mutatta be.

 
Az MTI székházának hírközlési üzemépülete Fotó: Gulyás Attila/ epiteszforum.hu
Fotó: Gulyás Attila/ epiteszforum.hu
 

Abonyi utca Zuglóban – a csodálatos villasor egyik épülete, ahol anno Rákosi, mint a nép fia kapott ideiglenes lakhelyet – Torma Tamás utcamustrája.

Budapest 150 – az városegyesítés emlékezetének egyik kiemelkedő tárlata a Nemzeti Galériában, ahol korabeli fotókon elevenedik meg a világvárossá épülő Budapest. Kovács Krisztina tárlatvezetése.

 
Magyar Nemzeti Galéria
wikipedia
 

Hamarosan felavatják az egykori Horthy liget áldozatainak emlékművét – az 1944-ben deportált írók, újságírók, jogászok, művészek emlékművéről a kezdeményező Kácsor Zsolt író és Schiffer János, a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete elnöke beszélt.   

 
Az egykori Horthy liget áldozatainak emlékműve - látványterv fotó: Varga Tamás szobrászművész
 

Garázsból színház – Kozár Alexandra felfedezte, hogy Detroitban, az amerikai autógyártás egykori fellegvárának üzemcsarnokaiban a kultúra veszi át a szerepet.

 
Detroit
Pinterest