„Klubrádió
Esti gyors

Baranyi: Budapest új körútja lehetne, de patthelyzet alakult ki

31/03/2021 23:37

| Szerző: Klubrádió/szg

A Galvani hídról levezető útszakasz egy kis részéről van vita Ferencváros és Kispest között – mondta Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester. Szerinte ez Budapest új körútja lehetne, amelyről nehezen tudja eldönteni a vitát két olyan kerület vezetője, aki az általa képviselt városrész érdekeit nézi. Ha viszont nem lesz erről döntés, akkor a forgalom rázúdul az agyonhasznált Határ útra – hívta fel a figyelmet.

2021. március 31. Esti gyors / részlet, Baranyi Krisztina (21.03.31.)
06:16
00:00

Bár a múlt héten a Galvani híd ügye is felmerült a főváros és a kormány közötti egyeztetésen, az érintett kerületek vezetőinek is sok kifogása van a projekttel kapcsolatban – erről kérdeztük Baranyi Krisztinát, Ferencváros független polgármesterét.

Elmondta: a híd megépítéséről megszületett a döntés, a Fővárosi Közfejlesztések tanácsában erről már megegyezett a kormány és a főváros. A levezető úthálózatról van vita, annak is egy kis szakaszáról, amely a Ferencváros és Kispest közötti kiserdőt érinti. A többi szakasszal nincs probléma, ezzel viszont korábban is volt, és a közfejlesztési tanács döntésekor az is elhangzott, hogy ki kell dolgozni több útvonaljavaslatot. A Budapesti Fejlesztési Központ hat nyomvonaljavaslatot dolgozott ki, ezek közül kellene választani.

De itt mindenki a sajátjait védi; ők nem akarják, hogy a József Attila lakótelep közvetlen közelében és a kiserdőt érintve épüljön meg, Wekerlének pedig a Határ úti nyomvonal nem tetszik, bár itt süllyesztett, alagútban vezetett nyomvonalról lenne szó – jegyezte meg. Tehát mindenki azt akarja, hogy tőle minél távolabb kerüljön az új út. Pedig ez Budapest új körútja lehetne, amelyről szerinte nem feltétlenül tudja eldönteni a vitát két olyan polgármester, aki a saját kerülete érdekeit nézi. Baranyi Krisztina hozzátette: ez nemcsak Budapest, hanem az agglomeráció közlekedését is érinti; összbudapesti forgalomcsillapítási kérdés, ezért budapesti szinten kellene róla dönteni.

Jelezte: az erről szóló egyeztetések több mint egy éve tartanak, civil szervezetek bevonásával, külön a polgármesterekkel, társadalmi vitát is lefolytattak. Baranyi úgy látja, már minden elhangzott, ami elhangozhat, ezért patthelyzetnek érzi, ami most kialakult, mert, mint megismételte, ezeket az érdekeket nehezen lehet kibékíteni.

Hangsúlyozta: az a legtragikusabb, hogy ha ebben nem lesz döntés, akkor a híd Pesten megáll a Soroksári útnál, és a forgalom az agyonhasznált, tönkrement Határ útra és közvetlenül a kerületek útjaira zúdul rá.

A beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. Címlapi kép: a Galvani híd terve

Esti gyors
2021. március 31., szerda 18:40
Műsorvezető: Szénási Sándor