„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Bárándy: Az alkotmányozás nem erőszakos cselekmény

6/10/2021 17:06

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Arról elmélkedni, hogy kormányváltás esetén az alkotmányt helyettesítő Alaptörvényben lévő hibák, és hiányosságok korrigálására milyen lehetőségek vannak, nem erőszakos, és nem erőszakkal fenyegető cselekmény – reagált Kövér László szavaira Bárándy Péter volt igazságügyminiszter.

2021. október 06. Megbeszéljük / részlet, Bárándy Péter (21.10.06.)
13:20
00:00

Kövér László azt mondta az InfoRádióban, azzal az ellenzéki állásponttal kapcsolatban, amely szerint az alaptörvény egyszerű parlamenti többséggel is megváltoztatható: azok táborához tartozik, akik szerint ezek a nyilatkozatok átlépték a büntetőjog határát, "ha nekem van igazam, akkor holnap büntetőeljárást kellene indítani azokkal szemben, akik az alkotmányos rend felforgatására uszítanak".

"Az a kisebbik baj, hogy egy jogi végzettségű ember – aki nem büntetőjoggal foglalkozik – egy büntetőjogilag helytelen álláspontot képvisel. Az már nagyobb baj, ha ez a büntetőjogilag képzetlen jogász az ország egyik közjogi méltósága. A legnagyobb probléma, hogy ezt egy választási időszakban címzi politikai riválisainak" – mondta Bárándy Péter. A Medgyessy-kormány egykori igazságügy-minisztere Forgács Imre ugyancsak volt igazságügyminiszterrel, és Vörös Imre volt alkotmánybíróval közösen arra kérték a hatpárti ellenzéket, hogy minél hamarabb kezdjenek hozzá egy új alkotmány előkészítéséhez.

Bárándy szerint is előfordulhat, hogy Kövér kijelentése nyomán már készíthetik elő ennek jogi feltételeit, azonban ahhoz, hogy ez valóban megtörténjen, ahhoz tényleg fel kéne rúgni az alkotmányos rendet. 

"Törvényi rendelkezés nélkül nem lehet bűncselekmény miatt valakit felelősségre vonni" – mondta, idézve a jogelvet: Nullum crimen sine lege ("nincs bűncselekmény törvény nélkül"). Hozzátette, az állam elleni bűncselekmények közt vannak olyanok, amelyek az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatását büntetik, de ezek esetében kivétel nélkül erőszakos magatartásról, vagy erőszakkal való fenyegetésről van szó.

Azonban arról elmélkedni, hogy választásokat követően, kormányváltás esetén az alkotmányt helyettesítő Alaptörvényben lévő hibák, és hiányosságok korrigálására milyen lehetőségek vannak, nem erőszakos, és nem erőszakkal fenyegető cselekmény.

Bíróság - Vesztegetés - Borovszky Tímea pere
 
Bárándy Péter
 
Budapest, 2011. április 21. Bárándy Péter ügyvéd beszél Borovszky Tímea, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Esélyegyenlőségi Főigazgatóságának korábbi főosztályvezetője ellen vesztegetés ügyében folyó per tárgyalásán a Fővárosi Ítélőtáblán. MTI Fotó: Kovács Attila
Fotó: Kovács Attila / MTI
 

Az uszítással kapcsolatban kifejtette, hogy az állam elleni bűncselekmények közt uszítás nem létezik. Másfelől az uszítás természetéből adódóan egy érzelmi kitörés létrehozását célzó tevékenység, amelynek folytán emberek erőszakhoz folyamodhatnak. Így Kövér kijelentése e ponton is téves.

"A lényeg az, hogy egy közjogi méltóság – akinek az a dolga, hogy parlamenti elnökként annak alkotmányos működését óvja – bedob egy büntetőjogi fenyegetést a politikai ellenfeleivel szemben" – foglalta össze Bárándy.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Bárándy Péterrel
2021.10.06., szerda 16:25
Riporter: Bolgár György