„Klubrádió
Esti gyors

Bányász a kiberbiztonságról: Az emberek akkor sem érzik a veszélyt, ha már átverték őket

1/02/2024 00:31

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Bármennyire is hangsúlyozzák a megfelelő védelem, jelszóválasztás, a kétfaktoros hitelesítés fontosságát, az emberek nem érzik a veszélyt – véli Bányász Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Tanszékének docense.

2024. január 31. Esti gyors - részlet 2024.01.31. Bányász Péter
08:29
00:00

Közel százan estek áldozatul egy e-pénztárcákat fosztogató bűnözőcsoportnak – derül ki a police.hu cikkéből. A hvg.hu összefoglalója szerint a banda három grúz állampolgárságú tagját még 2023 szeptemberében vették őrizetbe a rendőrök, akik a nyomozás során eddig 84 sértettet azonosítottak. Mindezek dacára is terjednek a különféle csalási módszerek az infokommunikációs felületeken, SMS-ben, az interneten, telefonon. Ahogy arról pedig a Klubrádió is beszámolt, az elmúlt évben 10 milliárd forintot csaltak ki a kiberbűnözők a magyar károsultaktól az ESET adatai és becslése szerint.

"Sajnálatos módon a tapasztalat az, hogy bármennyire is hangsúlyozzuk a különböző előadásokon, képzéseken és kampányokban, az emberek nem érzik a veszélyt" – mondta az Esti gyors szerdai adásában Bányász Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Tanszékének docense. Ez szerinte akkor is így van, ha már pórul jártak.

Hozzátette, a csalások azért működnek igazán hatékonyan, mert a legalapvetőbb emberi vonásokra alapoz, amelyet Bányász sérülékenységeknek nevez. Ilyen a hiszékenység, bizalom és kapzsiság. A csomagküldő SMS-csalások különösen a koronavírus-járvány idején terjedtek el. A csalás azért is lehetett igazán hatékony, mert a lezárások idején a csomagrendelések száma nagyon megugrott.

Ezek ellen nagyon nehéz védekezni úgy, ha az emberek azt a minimális javasolt biztonságot sem hajlandók megtenni, amelyeket a javasolnak, például a megfelelő jelszóválasztás, vagy a kétfaktoros hitelesítés.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay

Esti gyors/interjú Bányász Péterrel
2024.01.31., szerda 18:32
Riporter: Szénási Sándor