„Támogassa
A lényeg

10 milliárdot loptak el tavaly a magyaroktól az internetes csalók

31/01/2024 07:40

| Szerző: Klubrádió

A legkifinomultabb módszerük itthon az úgynevezett call centeres csalás, amikor a bűnözők banki ügyintézőnek adták ki magukat.

Hozzávetőleg 10 milliárd forintot loptak el a magyaroktól az internetes bűnözők 2023-ban az ESET nevű kiberbiztonsági vállalkozás szerint.

A cég szerint a bűnözők tavaly főként nem létező csomagok vagy fiktív rendőrségi adategyeztetés miatt küldtek banki adatokat kérő sms-eket, vagy az online piactéren árult holminkat szerették volna megvenni, amihez szintén bankkártya-adatokat kértek. A legkifinomultabb módszer itthon az úgynevezett call centeres csalás volt, amikor a bűnözők banki ügyintézőnek adták ki magukat és azt ígérték, hogy biztonságba helyezik a számlán lévő pénzt.

 
Hacker
Pixabay
 

A kiberbiztonsági szakértő szerint fontos, hogy egyedi, 15-20 karakteres jelszavakat használjanak az ügyfelek, és soha ne mentsék el a személyes és pénzügyi adatokat online fiókokban, böngészőkben. A többfaktoros hitelesítés szintén nagyobb védelmet nyújt a csalókkal szemben, és az is, ha rendszeresen frissítik az eszközök szoftverét. És még egy jó tanács: ha valakit a bankja nevében hívnak fel és adatokat kérnek tőle, tegye le a telefont és ő maga hívja vissza az ügyfélszolgálatot. (MTI)