„Klubrádió
Megbeszéljük...

Balázs Péter: Nem igaz, amit Orbán mond, igenis közünk van a háborúhoz

29/03/2022 21:25

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az Ukrajnában dúló háborúhoz Magyarországnak is köze van, mert a biztonság kollektív fogalom, amelynek része a világ, Európa és Ukrajna biztonsága is – mondta Balázs Péter volt EU-biztos, és egykori külügyminiszter. Orbán a Nyugat és Oroszország közti "Kállai kettősével" csak azt éri el, hogy teljesen magára marad.

2022. március 29. Megbeszéljük - részlet 21.03.29. Balázs Péter
13:49
00:00

Orbán hétfőn elmondta, a háború geopolitikai vonatkozásairól alkotott véleményét, amelyben megjegyezte: "Nincs is felelősségünk ebben a háborúban".

"Ha Orbán tükörbe néz, és van bármiféle értékrendje, bizonnyal elborzad attól, amit lát" – mondta Balázs Péter. A volt EU-biztos és a Bajnai-kormány külügyminisztere kifejtette, nagyon fontos, hogy NATO-tagként Magyarországtól is elvárható, hogy világos álláspontot fogalmazzon meg a katonai szövetség céljairól, eszközeiről, és arról, mely állam felvételét tartja lehetségesnek. "Igenis van felelőssége Magyarországnak is, mert a biztonság kollektív fogalom, és a világ és Európa kollektív biztonságának része a mi biztonságunk, és Ukrajna biztonsága is" – mondta. 

 
Balázs Péter
  Fotó: Soós Lajos/MTI
 

A lemondott V4 találkozóval kapcsolatban kifejtette, legfontosabb szövetségeseit veszítette el Orbán. Szerinte ilyen válsággal – leszámítva a Mečiar-rezsim három ciklusát – a visegrádi országoknak nem kellett szembenézniük. "Ami most történt, nagyon látványos szakítás."

Már az EU-val kapcsolatos álláspontok is megosztották a V4-et. Míg a csehek és a szlovákok az inkább az Unió kínálta lehetőségekhez igazodtak, "nem élezték ki a jogállamisággal kapcsolatos vitát", Magyarország és Lengyelország kerékkötőként, gyakran vétóval fenyegetőzve igyekezett megakadályozni az Unió számukra előnytelennek ítélt intézkedéseit. Amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát Lengyelország egyértelműen elítélte az orosz agressziót. Mivel Magyarország ugyanezt nem volt hajlandó megtenni, ezért Lengyelország nyíltan bírálja addigi legszorosabb szövetségesét is.

Ezzel a visegrádi országok legnagyobb befolyású tagja is eltávolodott Magyarországtól. Balázs úgy ítéli, hogy míg korábban közös célok voltak, de nem volt közös ellenfél. Most azonban itt egy közös ellenfél, mindegyik visegrádi országot egyaránt fenyegeti, mert "ha Ukrajna elesik, jöhetnek a balti államok és a történelmi tapasztalatok alapján az orosz expanzió következő célpontja Lengyelország lesz".

Azt is hozzátette, az orosz-ukrán háborúnak hosszú távú következményei lesznek, és mivel minden ország külpolitikájának sarokköve kiket tekint szövetségesnek és kiket ellenfélnek, Orbán "Kállai kettősével" a Nyugat (a NATO, és az Európai Unió) és Oroszország közt csak azt éri el, hogy teljesen magára marad.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeséljük.../interjú Balázs Péterrel
2022.03.29., kedd 16:15
Riporter: Bolgár György