„Klubrádió
Megbeszéljük...

Balázs Péter: Jelzésértékű, ha Orbán a döntőt választja az uniós csúcs helyett

8/12/2022 21:36

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Erős politikai jelzés, ha valaki egy nagyon fontos tanácskozáson részt vesz, vagy helyettest küld maga helyett" – mondta Balázs Péter. A volt uniós biztost arról kérdeztük, hogy szerinte Orbán Viktor az uniós csúcson vesz részt, vagy az ezzel egy időben megrendezett foci vb döntőjét választja inkább.

2022. december 08. Megbeszéljük - részlet 22.12.08. Balázs Péter
14:01
00:00

Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt, Orbán Viktor jövő héten Dohába utazik, hogy megnézze a most zajló FIFA Labdarúgó-világbajnokság elődöntőit és döntőjét – erről Katar állam budapesti nagykövete beszélt az olajállam nemzeti ünnepének alkalmából tartott eseményen a Marriott szállóban. A bronzmérkőzés december 17-én, szombaton, a döntő 18-án vasárnap lesz. Ez azért érdekes, mert éppen egybeesik az uniós csúccsal.

Adja magát a kérdés, hogy vajon hogyan dönt a miniszterelnök, feláldozza a számára oly kedves hobbiját a kötelesség oltárán, vagy nem jelenik meg a csúcson?

"Erős politikai jelzés, ha valaki egy nagyon fontos tanácskozáson részt vesz, vagy helyettest küld maga helyett" – mondta Balázs Péter a Klubrádiónak. A volt uniós biztost és egykori külügyminisztert arról kérdezte a műsorvezető, Bolgár György, hogy milyen esélyei lehetnek Orbánnak az Európai Unióval szemben.

 
Balázs Péter
Fotó: Klubrádió/Lantos Dániel
 

Mint ismert, a héten tartotta utolsó rendes idei ülését az Ecofin, az uniós pénzügyminiszterek tanácsa. A tanácskozás most a szokásosnál is fontosabb lett volna, mert több, Magyarországot érintő ügyről is tárgyaltak: a hazánk ellen zajló jogállamisági eljárásról, a Magyarországnak járó helyreállítási pénzekről, a globális minimumadó elfogadásáról és az Ukrajnának szánt uniós segélyről. ennek során a magyar kormány részéről Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, nem támogatja a közös hitelfelvételt.

Emellett a finn és svéd NATO-tagság ratifikációjának halogatásával is nyomást akar a kormány gyakorolni főként az unióra.

Balázs szerint mindenképpen olyan álláspontra lehet számítani az unió részéről, amely értelmében, mind a helyreállítási alap Magyarország részére meghatározó, mind pedig a 7 évre meghatározott pénzek folyósítását mérföldkövekhez állomásszerű részletekben történő teljesítésekhez köthetik. Ennek feltétele az is, hogy megfelelő teljesítési tervet nyújtson be Magyarország.

A szakember úgy véli, hogy ezek miatt a helyzet élesedik, reális esélyét látja annak, hogy az EU nem enged a feltételeiből. Ilyen körülmények közt kell választania a miniszterelnöknek, hogy a döntőt nézi, vagy mégis inkább a csúcson besz részt.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgatahatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Balázs Péterrel
2022.12.08., csütörtök 17:15
Riporter: Bolgár György