„Klubrádió
Megbeszéljük...

Balázs: "Örömmel fordíthatták le Putyinnak Schmidt írását"

8/11/2023 21:54

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Balázs Péter meggyőződése, hogy Schmidt Mária valóban összeesküvés-elméletként látja a világ eseményeinek kapcsolatait. A volt külügyminiszter, korábbi európai uniós biztos szerint azt nem tudja Putyin és az őt kiszolgáló kommentátorok, köztük Schmidt Mária lenyelni, hogy Ukrajna, amely legközelebbről látja az orosz belső helyzetet, ennek tudatában a nyugati demokráciát, a piacgazdaságot, az EU- és a NATO-tagságot választotta.

2023. november 27. Megbeszéljük - részlet 23.11.08. Balázs Péter
14:32
00:00

"Biden elnök Oroszország elleni háborújának fő célja tehát elvesztett jussaik, vagyis az orosz nyersanyagkincs és piac visszaszerzése. Számukra ezt jelentené Oroszország amerikanizálása, amihez Putyin megbuktatásán keresztül vezet az út. Amíg ezt nem érik el, Ukrajna feletti uralmukat sem tudják bebetonozni" – egészen elképesztő írást jelentetett meg Látószög nevű blogján Schmidt Mária, aki többek között a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

"A gyanútlan olvasó azt hiheti, hogy ez egy elemzés. Aki kicsit is tájékozott, láthatja, hogy saját rögeszméit vetíti rá a világra" – mondta a Megbeszéljük szerdai adásában Balázs Péter. A volt külügyminiszter, korábbi európai uniós biztos hozzátette, csak az interjú kedvéért olvasta el az anyagot. Ezek alapján meggyőződése, hogy Schmidt valóban összeesküvés-elméletként látja a világ eseményeinek kapcsolatait.

Megjegyezte, ez pontosan megfelel az amerikai republikánusok szélsőjobboldali szárnya által képviselt álláspontnak, amely szerint Biden az Amerikai Egyesült Államok nevében folytat háborút Oroszországgal szemben. Ezt Balázs abszurd állításnak nevezte, hiszen "a gyerekek is tudják, hogy Oroszország támadta meg területrablási szándékkal Ukrajnát, sőt maga alá akarta gyűrni az országot. Ez nem sikerült".

Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktort pekingi útjára is elkísérte, Balázs megjegyezte, gyanítható, hogy a miniszterelnök máig is ad egykori tanácsadója véleményére, sőt, kedveli Schmidt Mária értékeléseit, elemzéseit. Ennek veszélyét abban látja, hogy Schmidt hamis következtetésekkel veszélyezteti Orbán döntéshozatalát, és nem mellesleg a közvéleményt is befolyásolja.

Schmidt egy ponton hosszan fejtegette, hogy Ukrajna lényegében már amerikai zsebben van. Ezzel kapcsolatban Balázs azt mondta: "Putyin sajtósai valószínűleg örömmel fordították le ezt az orosz elnök számára, mert valamivel ellensúlyozni kell azt, hogy nem bír Ukrajnával. Nem tudta eredeti tervét végrehajtani, emellett egy sor öngólt rúgott, a NATO-t akarta visszaszorítani, ehelyett megerősítette azt, nagyon fontos új pillére alakul ki Lengyelország, a balti államok és Ukrajna körzetében, a Balti-tengert lényegében teljes egészében ellenőrzése alá vonta, ezek mind közismert dolgok. Azt nem tudja Putyin és az őt kiszolgáló kommentátorok, köztük Schmidt Mária lenyelni, hogy Ukrajna, amely legközelebbről látja az orosz belső helyzetet, ennek tudatában a nyugati demokráciát, a piacgazdaságot, az EU- és a NATO-tagságot választotta".

Hozzátette, Ukrajna nem akarja legyőzni Oroszországot, szuverenitását akarja helyreállítani saját területén, és az agresszort onnan kitessékelni. Ezzel szemben a támadó Oroszország le akarta győzni Ukrajnát, sikertelenül. Már az orosz értelmiség is írt arról, hogy ezért Oroszország évtizedekre pária lesz a nemzetközi porondon, elég csak a bucsai mészárlásra gondolni. Emellett nemzetközi egyezményeket sértettek meg. Így minden ország óvatos lesz Moszkvával szemben, mert nem bíznak meg Oroszországban, hiszen bármikor megszegheti az általa is elfogadott egyezségeket. "Oroszország csak vesztesként jöhet ki" a háborúból.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Balázs Péterrel
2023.11.08., szerda 16:20
Riporter: Bolgár György