„Klubrádió
Reggeli gyors

Az ukrán ombudsman a Nemzetközi Ombudsman Intézetnél vizsgáltatná ki a hadifoglyok ügyét

22/06/2023 07:43

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Az EU külügyi szóvívője szerint nem szabadott volna megtörténnie, hogy kihagyják Ukrajnát a foglyok átvételéből. Az ukrán emberi jogi ombudsman szerint a magyar kormány az orosz propagandát szolgálhatja ki, kivizsgáltatná az események törvényességét. A Lenovo magyarországi üzemében legyártották és kiszállították az egymilliomodik terméket. Nemzetközi lapszemle.

2023. június 22. Nemzetközi lapszemle/ Csernyánszky Judit 2023.06.22.
04:33
00:00
Magyarország a nemzetközi jogot szegte meg, amikor Oroszországgal egyeztetett az ukrán foglyok átvételéről és sorsáról Ukrajna tudtán kívül – mondja Dmytro Lubinets, ukrán emberi jogi ombudsman, akinek nyilatkozatát a Yahoo szemlézte. Szerinte ilyen intézkedésre csak egy hatóság lett volna jogosult, ez pedig a Hadifoglyokkal való bánásmód koordinációs központja (ami egy ideiglenesen létrehozott segédszerve Ukrajna miniszteri kabinetjének, és ami különböző igazságügyi és társadalmi szervezetek munkáját fogja össze).

A kérdés az, miért tesz ilyet a magyar kormány? Hogy eljátssza, amit az oroszok szeretnének látni, amit az orosz propaganda hangoztat, hogy Ukrajna nem fogadja be az ukrán foglyokat, márpedig ez az állítás nem felel meg a valóságnak, jelzi az ombudsman. Az oroszok nyilván így akarnak valamit kicsikarni az ukránoktól. Az ombudsman kérdéssel fordult orosz kollégájához, miszerint milyen jogi alapon történhetett mindez az ukránok tudta nélkül. Emellett az ukrán jogvédő a Nemzetközi Ombudsman Intézet hivatalához is fordult, ahol a törvényességi szempontok elbírálását kezdeményezte. 

 
Dmytro Lubinets, ukrán emberi jogi ombudsman
 
Forrás: Dmytro Lubinets Twitter-csatornája
 

Lassan két hét telt el június 9-e óta, hogy felfogta a történteket az Európai Bizottság is, és magyarázatot követel a magyar kormánytól, írja az Euobserver, miután Peter Stano, az EU külpolitikai szóvivője erről tájékoztatta a nemzetközi sajtót. Az akcióról persze továbbra is azt mondja a magyar kormány, hogy a legnagyobb titoktartás övezte, miközben tovább mélyült Kijev és Budapest között a szakadék. Ezt bizonyítja az is, hogy az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba hiába kért teljeskörű tájékoztatást a foglyokról, illetve azt, hogy meglátogathassa őket a budapesti kijevi nagykövet vagy a konzul. Egyiket sem engedélyezte a magyar kormány – állapítja meg Kuleba, aki szerint ez Orbán kitartását és makacsságát igazolja. Szerinte Orbánnak egy célja volt, be akarta bizonyítani a magyar választóknak, hogy határon innen és határon túl is csak ő tudja megvédeni őket.

Az arab világ egyik meghatározó hírportálja, az Al Arabiya pedig az AFP francia hírügynökség tudósítását alapul véve adja közre az ukrán értesülést, miszerint három ukrán foglyot átadtak Kijevnek a magyarok. Magyarország tagadja, hogy akadályozta volna a foglyokkal való kapcsolatfelvételt. Idézik Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert is, aki szerint ők nem tekintik foglyoknak az érintetteket, mert Moszkva szabadon engedte őket, s egyébként pedig bármikor hazatérhettek volna. A miniszter hozzátette azt is, hogy azoknak, akiknek nem volt magyar állampolgárságuk, menekültstátuszt ajánlott fel a magyar kormány.

A Lenovo közölte, hogy az egy éve Magyarországon megnyitott gyártóüzemében már egymillió munkaállomást és szervert gyártottak le, illetve szállítottak ki. 69 ország vásárlói igényét elégítik ki különféle termékeikkel – adta hírül a cég honlapja, a Lenovo News. A budapesti gyártócégnél 20 százalékkal nőtt az alkalmazottak száma, akik 15 különféle nemzetiséget képviselnek. Felszereléseik és gyártási technológiájuk a lehető legkorszerűbb, amivel arra törekednek, hogy 2049/50-re elérhessék a nulla üvegházhatású gázkibocsátást. A 62 milliárd dolláros bevételt elért Lenovo világszerte 77000 alkalmazottat foglalkoztat. Bemutatkozó prospektusa szerint az okos jövő termékeit mindenki számára és mindenhol a világon elérhetővé akarja tenni.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.