„Klubrádió
Megbeszéljük...

"Az új költségvetéssel az utolsó pillanatban rántják félre a kormányt"

31/12/2022 09:39

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A júniusban elfogadott büdzséről már hónapokkal később tudni lehetett, hogy tarthatatlan – véli Vajda Zoltán. A költségvetési bizottság MSZP-s elnöke szerint inkább az az érdekes, hogy miért nem korábban hoztak rendeletet, és ezek után miért futtatják meg a Parlamentben.

2022. december 30. Megbeszéljük - részlet 22.12.31. Vajda Zoltán
14:55
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt,a  veszélyhelyzetre, az ukrajnai háborúra, a humanitárius helyzetre és ezek "magyarországi következményeinek elhárítására" hivatkozva írja át rendelettel a költségvetést a kormány – derült ki a csütörtökön megjelent Magyar Közlönyből. Ezermilliárddal lesz nagyobb a hiány.

"Annyit tett, a kormány, hogy a háborús veszélyhelyzet biztosította lehetőséggel rendeletban adott ki egy új költségvetést" – mondta a Klubrádiónak Vajda Zoltán. A költségvetési bizottság MSZP-s elnöke szerint ez azért is érdekes, mert a veszélyhelyzetet a orosz-ukrán háború kezdete után pár hónappal májusban hirdette ki a kormány, rendkívüli jogköröket biztosítva magának, a költségvetést pedig júliusban határozták meg és vitték az Országgyűlés elé. Ahol aztán a kormánypárti többség kritika nélkül elfogadta azt.

Kiermelte, számára szokatlan, hogy egy rendeletet miért visz január folyamán a Parlament elé a Fidesz. Ez egyben megfelel Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója véleményének is, aki érthetetlennek nevezte a manővert.

Egyfelől örül az új költségvetésnek, hiszen a– júniusban elfogadott büdzséről már hónapokkal később tudni lehetett, hogy tarthatatlan. Másfelől azonban csak látszatmegoldásnak tartja, hogy már hatályos rendeletet futtatnak meg az képviselők közt. "Mintha az utolsó pillanatban rántanák félre a kormányt" – összegezte Vajda. Másik kérdés, mennyire módosítható a rendelet.

Hangsúlyozta, még a rendszerváltás előtt a Kádár-rendszerben is csak az Országgyűlésnek volt hatásköre költségvetést meghatározni. A Fidesz most ezt a gyakorlatot is felrúgta.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Vajda Zoltánnal
2022.12.30., péntek 16:15
Riporter: Bolgár György