„Klubrádió
Reggeli gyors

Az összefüggést kell érteni

5/02/2023 16:42

| Szerző: M. Dénes Tamás/Klubrádió

M. Dénes Tamás zenés sporthíreiben ezúttal Magyarország és Románia futballkultúráját veti össze.

2023. február 03. Reggeli gyors-részlet (2023.02.03. Zenés sporthírek M. Dénes Tamással)
04:17
00:00
A Garabonciás együttes Kell című számát hallják, mert kell, hogy beszéljek egy erdélyi ügyről, amely mind Romániában mind Magyarországon rengeteg visszhangot váltott ki.

A történet dióhéjban: Sepsiszentgyörgyön rendezték meg a Sepsi OSK – Craiova román első osztályú bajnoki mérkőzést, a vendégek szurkolói pedig magyarellenes rigmusokkal, többek között a „ki a magyarokkal az országból” és a bozgor – azaz az erdélyieket sértő hazátlan – kifejezéssel kezdték el bántani a hazai szurkolókat. A játékvezető – akinek a nevet érdemes megjegyezni, Andrei Chivuletenek hívják (szerk.: a cikk címlapi képén is ő látszik) – 25 perc után félbeszakította a meccset, majd mivel rövid szünet után a folytatásban sem szűntek meg a magyarokat sértő rigmusok, berekesztette a találkozót. Mindezt a 25. percben. Hogy ez mennyire sporttörténelmi tett volt, azt jelzi az a tény, hogy a román média hatalmas terjedelemben foglalkozik az üggyel, és javarészt a bírónak adnak igazat.

És ami meg ennél is mellbevágóbb: Magyarországon, ahol a rasszista megnyilvánulások miatt ugyancsak már jó pár meccset le lehetett volna fújni, még soha nem szakítottak félbe vagy rekesztettek be egy meccset mondjuk cigányozás, románozás vagy zsidózás kapcsán, ami Magyarországon szinte minden NB1-es meccsnek szerves tartozéka volt az elmúlt évtizedekben, és most is. Sőt nálunk inkabb arra volt példa, hogy a bíró maga cigányozott. A Sepsi klubelnöke egyébként örül a döntésnek, de szerinte már jóval korábban kellett volna meghozni, mert már számos Sepsi-meccsen voltak hasonló rigmusok. Hát igen, itt tartanak Romániában.

Mi meg ott, hogy revizionista, szélsőjobboldali szimbólumokat, mint a Nagy-Magyarország transzparenst és az árpádsávos zászlót próbáljuk elfogadtatni az UEFA-val, az  Európai Labdarúgó Szövetséggel, hogy ne kelljen pénzbüntetést fizetnünk emiatt. Nem vicc, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, Csányi Sándor, akit OTP-főnökként is ismer az ország, elmondta hogy az MLSZ azon dolgozik, hogy elfogadtassa ezeket a szimbólumokat a nemzetközi szövetséggel. Idézem: „Az a kérdés, hogy a Nagy-Magyarország-jelkép hordoz-e politikai üzenetet. Szerintünk nem.” – mondta Csányi, aki egyben az UEFA egyik alelnöke is. Hát itt tartunk, őszerintük nem.

Hogy is mondta a Garabonciás együttes? „Az összefüggést kell érteni, és ezzel senkit nem kell sérteni.” Valamit már tudtak 1979-ben is.

M. Dénes Tamás zenés sporthírei a 2023. február 3-i Reggeli személyben hangzottak el.