„Klubrádió
Szabadság, elvtársak!

Az már szelíd diktatúra volt, mi könnyen ugráltunk – Lányi András a rendszerváltásról

19/04/2020 18:58

| Szerző: Klubrádió

A Szabadság, elvtársak! műsorában a rendszerváltás kezdeteiről és az azóta eltelt évtizedekről beszélgetünk egy-egy fontos szereplő emlékeinek felidézésével. Ezúttal a szamizdat folyóiratokban Lehrstück Mária írói álnév mögé rejtőző Lányi András író, filozófus volt Szénási Sándor vendége.

2020. április 17. Szabadság, elvtársak! (2020. április 17., péntek 19:00): Lányi András
49:57
00:00
Műsorvezetők: Szénási Sándor Szerkesztők: Selmeci János
"Egy letakart stencilgépen ülve ünnepeltem egy szilvesztert, később a Beszélőt, majd a Kisúgót is ezzel sokszorosították" – meséli az akkor Lehrstück Mária néven publikáló Lányi András. Az író, filozófus később részt vett több zöld szervezet megalapításában, többször lebukott a Beszélő terjesztésével, szerinte azért, mert „több titkosrendőr volt, mint lapszám, viszont ő akkor már könnyen ugrált, mert szelíd diktatúra volt.

Lányi András nem szerette az MDF és az SZDSZ közötti szekértáborharcot, szerinte mindkét párt alapítói azon vetélkedtek, hogyan tudnak együttműködni a levitézlett állampárt egyes szárnyaival, akik a rendszerváltást arra használták fel, hogy készpénzhez vagy földbirtokhoz jussanak. A Fidesz tagjaira viszont kemény, kritikus, aranyos fiatal srácokként emlékszik, akiket imádni lehetett, és akikhez a mostani Fidesznek a néven és néhány kollégiumi baráton kívül már semmi köze nincs.

A Szabadság, elvtársak! adásai elérhetők a Klubrádió YouTube csatornáján is. Nem egy Fekete Doboz - aminek Lányi is alapítója volt -, de fontosnak tartjuk, hogy a rendszerváltás történetét ne tudja a jelenlegi kurzus olyan könnyen meghamisítani, ezért minden adásunk elérhető ott is, ahogy vendégeink visszaemlékeztek. Iratkozzon fel rán ka YouTube-on!

FELIRATKOZOM:

Szabadság, elvtársak!
2020. április 17. péntek 19:00
Műsorvezető: Szénási Sándor
Szerkesztő: Selmeci János