„Klubrádió
Szabadság, elvtársak!

Az ideges dögevő, akiből újságíró lett

29/03/2020 15:39

| Szerző: Klubrádió

Szénási Sándor műsora a Klubrádióban Hétről hétre más ismert személlyel idézi fel 1989 valódi történetét, melyekből megismerhetjük, valójában hogyan is zajlott a demokratikus átalakulás Magyarországon - nemcsak a parlamentben. Az 53. adás vendége kollégánk, Para-Kovács Imre újságíró, író.

2020. március 27. Szabadság, elvtársak! (2020. március 27., péntek 19:00): Para-Kovács Imre
50:59
00:00
Műsorvezetők: Szénási Sándor Szerkesztők: Selmeci János
Para 1965-ben született Miskolcon. Volt tejipari szállítmánykísérő, plakátragasztó, könyvesbolti raktáros, üzletkötő, majd Budapestre költözött, ahol színházi közönségszervezőként dolgozott a Ganz-Mávagban. Ezt követően kérdezőbiztos, szellemi szabadfoglalkozású, művészeti vezető a Fiatal Művészek Klubjában, mezőgazdasági munkás külföldön. 1992-ben került a Tilos Rádióhoz, és még ugyanebben az évben a Magyar Narancshoz.

Ő az egyetlen ember, aki megbukott oroszból a rendszerváltás előtt; ő volt az első, akit kirúgtak a Ganz-Mávagtól, miután eltűnt alóluk a gyár, és hiába indult el az Ideges Dögevők zenekarral a világhír felé, végül az írásnál kötött ki. Para-Kovács Imre szerint Miskolc nem arról szólt, hogy szeretkezz és ne háborúzz, hanem arról, hogy háborúzz és élj túl, ezért lett belőle punk és nem hippi, mielőtt az Eddához hasonlóan elhagyta a várost, és egy szatyorral a kezében megkérkezett Budapestre.

Para-Kovács a Szabadság elvtársak adásában mesélt a másolt kazettákról, amikből az igazán menőknek még az első vagy a második másolat volt meg, amikről még jó minőségben szólt a zene. Beszélt arról, hogy tiltott helyen stoppolásnak köszönhetően hogyan jutott el a Szociáldemokrata párt gyűlésére, hogy ki volt akkoriban a legbutább fideszes, aki mára a párt egyik legokosabb tagja lett, de említés szintjén lesz volt szamárháton elrabolt, görög feleségekről is.

A Szabadság, elvtársak! adásai a YouTube csatonánkon is elérhetők. Iratkozzon fel rá!

FELIRATKOZOM:

Szabadság, elvtársak!
2020. március 27. péntek 19:00
Műsorvezető: Szénási Sándor
Szerkesztő: Selmeci János