„Klubrádió
Reggeli gyors

"Az inkubátorba nem tesznek anyakönyvi kivonatot"

28/06/2021 13:19

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A babamentő inkubátor csak vészmegoldás lehet, mert hatalmas terhet ró az ott elhelyezett gyermekre az, hogy semmit nem tudhat örökbeadóiról – véli Mártonffy Zsuzsa, az Örökbe.hu blog szerzője.

2021. június 28. Reggeli gyors - részlet 21.06.04. Mártonffy Zsuzsa
05:58
00:00

Szombat hajnalban valaki egy újszülöttet helyezett el a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Madarász utcai épületében található babamentő inkubátorában – írta a Telex. A kisfiú a Martin nevet kapta.

Mártonffy Zsuzsa újságíró, az Örökbe.hu blog szerzője a Klubrádiónak elmondta, hogy ezek az inkubátorok azért kerültek ki, hogy a csecsemőgyilkosságok számát visszaszorítsák. Magyarországon 30-40 helyen működtetnek babamentő inkubátorokat. Azt is hozzátette, hogy amint elhelyezték e picit, azonnal örökbefogadhatóvá válik, ugyanakkor vitatott intézmény, hiszen nem lehet biztosan tudni, ki helyezte el a babát, így nem lehet tudni arról, hogy az anyuka valóban lemondott a gyermekről.

Mindenképp vészmegoldásról van szó, hiszen semmilyen adat nem áll rendelkezésre az újszülöttről. "Az inkubátorba nem raknak be semmilyen adatot" – tette hozzá.

Mártonffy azt is hozzátette, hogy bár évente 3-10 esetben helyeznek el babamentő inkubátorba, ennél sokkal több olyan gyermek születik, akik aztán állami gondozásba kerülnek.

Fotó: Pixabay
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Mártonffy Zsuzsával
2021.06.28., hétfő 8:35
Riporter: Szénási Sándor