„Támogassa
Reggeli gyors

Az egyetemek sportolásra használnák a Rómain kapott területeket - De mi erre a garancia?

18/11/2021 14:56

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A kormány 13 Római parti ingatlant adott át két egyetemnek. A környékbeliek attól félnek, hogy lakóparkok épülnek majd oda, de a két rektor megígérte, hogy sport és rekreációs célra használják majd a területet. Az erről szóló tanácskozáson régen nem látott egyetértés alakult ki civilek, az önkormányzat és a tulajdonosok között. 

2021. november 18. Reggeli gyors (2021. november 18., csütörtök 06:00)
135:29
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

A teljes beszélgetés a lejátszóra kattintva 1:16:58-tól (76:58) hallgatható meg.

Online webinárium, tehát egy facebookos beszélgetést tartottak csütörtökön a Római partról egy olyan szervezet szervezésében, amely a Római beépítése ellen alakult. G. Szabó István, a Design Workshop a Rómaiért alapítója, vezetője elmondta, hogy az eseményt a Maradjanak fák a Rómain nevű civil csoporttal együtt szervezték. A meghívott vendégek között volt Dr. Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem megbízott rektora, hozzájuk 8 ezer négyzetméternyi ingatlan került a hullámtéren, az Óbudai Egyetem rektora, Prof. Dr. Kovács Levente, aki 9 ingatlant "kapott" közel 32 ezer négyzetméter területtel, illetve a kerületi és a fővárosi önkormányzat is. 

A kormány az egyetemek felvagyonosítása keretében 13 - eddig állami tulajdonú - ingatlant adott át az egyetemek, az egyetemi alapítványok tulajdonába. G. Szabó elmondta, hogy nem csak most, hanem már korábban is felvették a kapcsolatot a rektorokkal, akiktől azt szerették volna megtudni, hogy mik a terveik az ingatlanokkal. G. Szabó szerint a két rektor beszámolt erről, és "az első reakciók pozitívak, mert mind a két egyetem elkötelezett, hogy sport, oktatás és rekreációs tevékenységre fogják használni ezeket a területeket".

A Design Workshop a Rómaiért nevű civil műhely 2019-ben alakult, amikor is egy egyhetes workshopot tartottak, hogy áttekintsék a Római parttal kapcsolatos problémákat, "és hogy egy új megközelítéssel, közvetítve, katalizátorként segítsék a folyamatokat". A csütörtöki már a 10. alkalom volt, amikor azt tekintették át, mi történt a közelmúltban a Rómain.

Tehát hiába már nem közvagyon ez a nagy terület, de az egyetemek sport és rekreációs célra használják majd, ennek G. Szabó szerint a fedezete is megvan, hiszen állami juttatásban részesülnek. Az egyetemek hosszabb távú terveket dolgoztak ki, felvették a kapcsolatot a helyi önkormányzatokkal és különféle - evezős és kajak - sportszövetségekkel, hiszen az a rész a nem motoros vízisportokra "ideális, és az egyetlen olyan hely, ahol ezt szabad élő vízen lehet űzni" a ráckevei Duna-ágon kívül.

Átadták az első vízi megállóhelyeket tanúsító védjegye
 
 Kenusok a budapesti Római parton, ahol átadták az idei első lapátos védjegyeket 2015. június 4-én. A vízi túrázók tájékoztatására a vízi megállóhelyek minőségét tanúsító védjegyet vezetnek be, a tanúsítványt első alkalommal 12 megállóhelynek adták át az egyik minősített megállóhelyen. Fotó: MTI Fotó: Balogh Zoltán
 
 

G. Szabó szerint mind a két egyetemen sokan tanulnak, ezért az igény és a létszám is meglesz ahhoz, hogy aktívan használják a területet. Bár megvan a szándék, de mi a garancia? Ezt forszírozta Czeglédy Gergő alpolgármester is, aki szerint a készülő szabályozási tervbe is bekerülhetne az, hogy ezeken a területeken csak sport és rekreációs célú beruházások történhetnek, ami egy hosszú távú garancia, és biztosíthatná, hogy ezeken a területeken nem más célú beruházások történnek majd.

G. Szabó szerint a hullámtéri terület jövőjével kapcsolatban azt a problémát említette, hogy oda esetleg üdülőparkok és lakóparkok épülnek, "mert akkor eltűnik a közcél, a zöld és a rekreációs lehetőségek". Nagyon fontos szempontnak nevezte, hogy a Római Budapest utolsó olyan, a városközponthoz közeli zöld területe, ahol a vízisport is űzhető, és "a Duna úgy megközelíthető, hogy ne csak lássuk, hanem érezzük is". A jelenlegi szabályozás - bár a változtatási tilalom miatt átmenetei állapot van - erre lehetőséget adna, ugyanis üdülők létrehozhatók ezen a területen, de G. Szabó szerint az üdülő és a lakófunkció között jogilag nem lehet különbséget tenni, és azt ezért nem lehet megakadályozni, hogy egy üdülőben emberek életvitelszerűen lakjanak. "Az itteni üdülőparkok gyakorlatilag lakóparkként funckionálnak, ami számos problémát vet fel a területhasználattal kapcsolatban" - mondta. Azt szeretnék, ha a garancia arra vonatkozna, hogy "legalább ezeken a területeken ne lehessen lakóparkot építeni".