„Klubrádió
Fülbevaló

Az egyedülléttől való félelem a legijesztőbb

3/04/2023 14:19

| Szerző: Klubrádió

A Fülbevalóban Tamás-Zaka Dóra pszichológust Gaál Ildikó arról kérdezte, miért maradunk benne rosszul működő párkapcsolatokban, egyáltalán meg tudjuk-e reálisan ítélni, mi a jó vagy rossz nekünk, amikor benne vagyunk a kapcsolatban.

2022. szeptember 28. Fülbevalő (2023.03.28. Tamás-Zeke Dóra)
11:22
00:00

Tamás-Zaka Dóra pszichológus szerint nagyon nehéz tisztán látni, de szerencsére a legtöbbünk mellett vannak olyan személyek, akik bele tudnak látni az életünkbe, így segíteni tudnak a döntésben. Ugyanakkor azt is látja, hogy egyre tudatosabban reflektálunk arra, hogyan is érezzük magunkat egy kapcsolatban, így hamarabb el tudunk jutni arra a pontra, hogy ki tudjuk mondani, ha valami nem jó. Azt mondja, hiába van lehetőség a szakításra, vannak olyan okok, ami miatt sokszor benne maradunk a boldogtalan kapcsolatokban is.

párkapcsolat
 
 

Szerinte ebben az a legizgalmasabb, hogy sokan azt hiszik, ezt megszokásból, gyávaságból, lustaságból teszik, pedig a háttérben gyakran más áll. Leggyakoribb az egyedülléttől való félelem, hogy nem tudok hozzászólni, hozzábújni senkihez, nem számíthatok senkire, magányos leszek. Kötődési stílustól függően egyeseknek ez különösen ijesztő lehet, pláne, akiknek soha nem is volt tapasztalata arról, hogy milyen egyedül lenni.

Persze, olyan is van, amikor valaki direkt lök el magától a másokat. Ezek a  személyek kívülről nagyon önállónak, de tulajdonképpen képtelenek a hosszútávú párkapcsolatokra. Az elkerülő kötődéseknek hátterében sokszor mély, gyerekkori élmények állnak. Akinek a szülei elutasítóak voltak a szükségleteivel kapcsolatban, vagy nem, vagy nem megfelelően reagáltak ezekre, érezhetik úgy, hogy nem éri meg bízni a másikban, mert úgysem kapják meg, amire szükségük van, így az a biztonságos, ha távol maradnak másoktól.

Tamás-Zaka Dóra úgy gondolja, fejlődni lehet, pláne, ha egy kapcsolat végén nem megyünk tovább azonnal, hanem elgondolkodunk, mi is történt, mi nem volt megfelelő, mi az amire valóban szükségünk van. Ha szem előtt tartjuk, mi az, ami nekünk fontos, sokkal tudatosabban tudunk belemenni egy következő kapcsolatba. Tehát kellő odafigyeléssel még a hozott minták is megváltoztathatóak, amivel esélyt adhatunk magunknak a boldogságra.

Fülbevaló
2023 március 28. kedd 13.00
Műsorvezető: Gaál Ildikó