„Klubrádió
Reggeli gyors

Az államtól lopni nem olyan nagy bűn?

27/11/2019 12:55

| Szerző: Klubrádió

Egymást buktatták le a cégvezetők, tanácsadók. Ha nincs vezetőváltás, lehet, hogy sosem derülnek ki a disznóságok.

2019. november 27. Reggeli gyors - részlet 19.11.27. Brückner Gergely
12:16
00:00

Még az összeget sem lehet pontosan tudni. 20-40 milliárd forintnak kelt lába abban az ügyben, ami a kárt tekintve a legnagyobbak közé tartozott, mégsem kavart olyan nagy port, mert nem egyes emberek pénzéről volt szó, mint mondjuk a brókerbotrányban, hanem állami vagyonról. Az végképp homályos, hogy kihez, mihez kerültek a milliárdok.

A Magyar Villamos Művek Zrt.-ről van szó, ahonnan 2006 tájékán, és később különböző offshore cégekhez utaltak nagyobb összegeket. Brückner Gergely, az Index.hu újságírója még szamoai vállalkozásra is akadt az adatgyűjtés során. Többnyire energetikai projektek előkészítésére kötöttek meglehetősen furcsa szerződéseket, de egészen jól álcázva, egy alig átlátható rendszerben. Nem lett volna meglepő ha egy ilyen nagy energetikai cég egyben politikai kifizetőhelyként is működött volna, orosz példák alapján.

Az egész ügy, amit a Kúria végül hűtlen kezelésnek minősített úgy pattant ki, hogy Kocsis István akkori vezérigazgatónak nézeteltérése támadt a politikával. Társai időközben távoztak az élők sorából. Gyanúba keveredett, vagy legalábbis képbe került Molnár László vezérigazgató-helyettes, Szász András tanácsadó, akinek több zavaros ténykedése is volt, valamint Kapolyi László volt ipari miniszter is. Az MVM új vezetése sorra borította ki a csontvázakat a szekrényből, így hosszas nyomozás és huzavona után Kocsis Istvánt a Kúria kedden öt év börtönbüntetésre ítélte.

Ám Kocsis a villamos művektől nem egyenesen a vádlottak padjára került, hanem előtte még a Budapesti Közlekedési Vállalat élére. Ott éppen ő látott hozzá elődei ügyeinek átvizsgálásához, és bizony talált bőven értelmetlen szerződéseket, értéktelen tanulmányokat, amelyeket meg is szellőztetett. Ömlött tehát ki onnan is a pénz.

Kérdés, hogy hány olyan nagy állami, illetve közösségi forrásból működő cég van még, amelynek pár szekrényét, fiókját érdemes lenne alaposan átnézni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás.

Reggeli gyors
2019.11.27. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre