„Klubrádió
Reggeli gyors

Greenpeace: Mészáros erőműve és gabonafeldolgozója együtt okozhatja a szennyezést

26/11/2019 13:10

| Szerző: Klubrádió

A Mátrai Erőmű és a (szintén Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó) gabonafeldolgozó együtt okozhatja a problémákat, a gázszivárgást és a habzó, szúrós szagú folyadék megjelenését is - mondta a Greenpeace szakértője.

2019. november 26. Reggeli gyors / részlet, Simon Gergely, Greenpeace (19.11.26.)
07:18
00:00

Mennyire tudjuk pontosan, hogy mi történik a Mátrai Erőmű környékén? Simon Gergelyt, a Greenpeace vegyianyag-szakértőjét kérdeztük, aki közölte: kémiai szempontból nem tudják pontosan. Arról viszont megjelent több hír, hogy megpróbálják leereszteni a tározót, amelyben vannak problémás anyagok. Ellentmondásos módon próbálnak tőle megszabadulni, azt tapasztalták, hogy amit kipumpálnak, és megjelenik a patakban, az kellemetlen szagú, zavaros, habzó, míg a katasztrófavédelem szerint gyakorlatilag tiszta víznek kellene lennie.

A Greenpeace vett vízmintákat és a helyiek által készített mintákat is bevizsgáltatták, erről kedden kapnak eredményt és számolnak be a sajtónak. Az nyilvánvaló, hogy ami ott lefolyt, az nem tiszta víz volt, de hogy milyen határértéket halad meg, még nem tudják. A helyszínen, a Bene-pataknál továbbra is kellemetlen bűz tapasztalható. Szerinte egyértelmű, hogy a tározóba olyan anyagokat tettek, amelyeket nem lett volna szabad. A tározó vizét részben most leengedték, ugyan hígítva – ezt talán lehet valamilyen kiskapukkal törvényesíteni, de semmiképpen nem tesz jót a környezetnek – tette hozzá Simon Gergely.

A mátrai erőmű
 
Visonta, 2017. április 6. A mátrai erőmű Visonta közelében 2017. április 6-án. Lap információk szerint több vevőjelölttel is tárgyaltak a Mátrai Erőmű Zrt. eladásáról a német többségi tulajdonosok, a legesélyesebb jelöltnek az egység negyedét tulajdonló állami vállalatot, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. tartják. MTI Fotó: Komka Péter
 


Megismételte: kénhidrogén-gáz és valószínűleg foszfingáz került a levegőbe, több erőművi dolgozó és helyi lakos rosszul lett, de még nem összegezték az egészségügyi problémákat. A katasztrófavédelemtől adatokat kért, és a kormányhivatalhoz is fordult a Greenpeace, mert ez valószínűleg nem szabályszerű, nem felel meg a szabálytalan hulladékkirakás megszüntetéséről szóló nyári döntésnek.

Simon Gergely szerint az erőmű és a – szintén Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó – gabonafeldolgozó együtt okozhatja a problémát. Szerinte az erőműbe került olyan víz, amely tartalmazta a gabonafeldolgozó nem teljesen megtisztított szennyvizét. Emiatt indultak be erjedési folyamatok, amelyek miatt kiszabadultak a mérgező gázok. Az erőműből is bekerültek bizonyos anyagok a tározóba, a víz emiatt lett részben szennyezett – tette hozzá.

Érdekesség, hogy amint a 24.hu október 7-i cikke írja, Mészáros Lőrinc köre elsősorban üzleti szempontok miatt szabadulni akar az erőműtől, amelyet tavaly vásárolt ki a német RWE-től az Opus Global nevű Mészáros-cég és egy cseh partnere. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő pedig ombudsmanhoz fordult az ügyben.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Komka Péter

Reggeli gyors
2019. november 26., kedd 07.40
Műsorvezető: Dési János