„Klubrádió
Reggeli gyors

Az 1 % is nagy pénz – Kérjük, támogassa vele a Klubrádiót!

5/05/2020 12:59

| Szerző: Klubrádió

Amióta az adóhatóság elkészíti a bevallást a személyi jövedelemadóról, sokan elfelejtik, hogy annak 1-1 százalékáról szabadon rendelkezhetnek. Ha ez elmarad, az 1 százalékok is az államhoz kerülnek,  pedig ezek az összegek is nagyon fontos támogatások lehetnének a regisztrált civil szervezetek számára. A Klubrádió is részben a támogatói által felajánlott 1 százalékokból működik, ezért idén is arra kérjük hallgatóinkat, éljenek a lehetőséggel, és rendelkezzenek adójuk általuk felhasználható részéről.

2020. május 05. Reggeli gyors - részlet 20.05.05. Lovas Judit
06:52
00:00

Még nem késő rendelkezni a személyi – jövedelemadó 1-1 százalékáról, a határidő május 20. Talán már nem is mindenki emlékszik a lehetőségre, ezért a Reggeli gyorsban Lovas Judittal, az „azenpenzem.hu” felelős szerkesztőjével tisztáztuk a részleteket. Az egyik 1 százalékot egyházaknak ajánlhatjuk fel, vagy valamilyen kiemelt társadalmi célra, a másikat valamelyik civil szervezetnek, amelyik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) listáján szerepel.

Régebben, amíg az ember saját maga készítette a bevallást, vagy könyvelővel csináltatta, szembe ötlött a lehetőség, és ez jelentett is valamiféle ösztönzést. Ma az adóhatóság elkészít egy ajánlatot, ha nem foglalkozunk vele, akkor azt elfogadottnak tekinti, de ebben a bevallási ajánlatban értelemszerűen nincs benne a rendelkezés az 1 százalékokról, hiszen azt a NAV nem döntheti el helyettünk, hogy kihez menjen a pénz.

 
 Forrás: Wikipédia
 

Lovas Judit azt javasolja, hogy egyébként is nézzük át a bevallás tervezetét, a hatóság ugyanis nem tudhat minden bevételünkről. Például ingatlan, vagy ingóság eladásáról, lakás bérbeadásáról, külföldről származó jövedelemről, ezek után pedig adózni kell. Nem tudhat arról sem, ha mondjuk a családi adókedvezményt nem jól számolták, és nekünk pénz jár vissza. S ha már átnézzük a bevallást, akkor a rendelkezés az 1-1 százalékokról már csak egy mozdulat. Azoknak a szervezeteknek viszont, amelyek ilyen támogatásokból végzik a munkájukat, rendkívül fontos.

Akinek van ügyfélkapuja, annak a legegyszerűbb, pár perces művelet. Akinek nincs, letöltheti az űrlapot és postán beküldheti, de egy NAV-irodában is rendelkezhet. Lényeges, hogy a határidő május 20. Aki addig nem cselekszik, az kihagyta a lehetőséget. A részletekről szóló tájékoztató a NAV oldalán ide kattintva olvasható.

A Klubrádió is részben a támogatói által felajánlott 1 százalékokból működik, ezért idén is arra kérjük hallgatóinkat, éljenek a lehetőséggel, és rendelkezzenek adójuk általuk felhasználható részéről.

A Klubrádió Szabad Sávért Alapítványának adószáma: 18018112-1-42

Köszönjük!

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors/Interjú Lovas Judittal
2020.05.05. 06:00
Műsorvezető: Dési János