„Klubrádió
Reggeli gyors

Aszály: gyakorlatilag elmaradt az őszi betakarítás

5/12/2022 12:26

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Bár az uniós költségvetésből a következő öt évre 5300 milliárd forint érkezhet az agráriumba, a gazdasági helyzet, az infláció miatt ez korántsem menti meg a helyzetet. Forgács Barna agrárszakértő a Reggeli gyorsban arról beszélt, hogy jövőre négyszeres áremelkedéssel számolnak, a magas kamatokra panaszkodott, és arról beszélt, hogy az öntözés növelése érdekében a földtörvényt módosítani kellene.

2022. december 05. Reggeli gyors - részlet 2022.12.05. Forgács Barna
07:49
00:00

Kizártnak nevezte Forgács Barna a hajdúsági Agrárgazdaság kft. ügyvezetője, hogy az élelmiszerárak visszatérjenek a régi szintre. Az agrárszakember arról beszélt a Reggeli gyorsban, hogy a mezőgazdaság nagyon energiaigényes ágazat, és hogy az energiaköltségek annyira felmentek, amit a mezőgazdasági árak nem tudnak lekövetni. 

Aszály Bulgáriában
 
Aszály Bulgáriában
 
Ezerets, 2022. augusztus 21. Teljesen kiégett napraforgómező a bulgáriai Ezeretsben 2022. augusztus 21-én. MTI/EPA/Vaszil Donev
Fotó: Vaszil Donev
 

 

Szerinte a gáznál és az árammal is ötszörös árral kell számolni, de igazából nem is tudják, mert a jövő évre még nem is kötötték meg a szerződéseket. Ehhez forrásokra lesz szükség. Az agrárminiszter szerint az uniós költségvetésből 2027-ig 5300 milliárd forint érkezik a mezőgazdaságba, ami "tényleg óriási szám, de ez az összeg az árfolyamnak is köszönhető", az infláció miatt ennek egy részét már el is veszítették.

Ezért az összeg attól függ, hogy milyen gazdasági környezetben érkezik a pénz. Az "input anyagokat" az agráriumban minimum háromszor-négyszer többért tudják megvásárolni. A pénz egy része promt finanszírozáshoz, a másik része a beruházásokhoz kell, mondta. Forgács hozzátette, hogy egyes termékeknél tíz százalék fölötti kamatra lehet pénzhez jutni, amit mezőgazdasági termeléssel nem lehet kitermelni.

Sok pénz és olcsóbb pénzt várnak a gazdaságpolitikától. De közben azt is megjegyezte, hogy mivel uniós pénzekről van szó, ez is csak feltételezés, hogy megjönnek-e egyáltalán.

Beszélt az aszály következményeiről is, "amit még hosszú időn keresztül magunkkal hordozzuk". Elmondta, hogy sok helyen például egyáltalán nem tudtak kukoricát betakarítani, amiről azt mondta, hogy akkora csapás a nemzetgazdaságnak, ami nem biztos hogy volt. Ötmillió tonna kukorica helyett csak 2,4 millió termett: "fele termés van. Hajdúban akkora volt az aszály, hogy az őszi betakarítás gyakorlatilag elmaradt".

Arról is beszéltek, hogy a mezőgazdasági földek 3 százalékát öntözik Magyarországon, és szerinte ennek növeléséhez "nagyon komoly állami elhatározás kellene, anélkül nem megy". Központi forrásokból kellene szerinte egy nagyobb részt átcsoportosítani. A végrehajtás "nem egyszerű a feladat", mert sok a tulajdonos, és a kis parcellák szerinte sok helyen akadályozzák az öntözést, ezért a a földforgalmi törvényt is módosítani kellene.