„Klubrádió
Reggeli gyors

Arató: Kövér a választókat nem veszi emberszámba

27/05/2021 11:33

| Szerző: Klubrádió

Kövér László már nemcsak politikai feladatot teljesít, hanem az idegrendszerével vannak gondok. A Demokratikus Koalíció képviselője szerint az ő választóikat veszi semmibe a házelnök. 

"Minden IS elképzelhető Kövér László esetében". Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció képviselője a Reggeli gyorsban beszélt Kövér László kiszámíthatatlan parlamenti viselkedéséről.

2021. május 27. Reggeli gyors - részlet 21.05.27. Arató Gergely
06:12
00:00

Arató szerint a parlament elnökének esetében már nem csak egy politikai szándékról van szó, hogy folyton megbünteti az ellenzéki képviselőket, hanem egyszerűen "elfogyott a türelme", ami pedig ehhez a pozícióhoz szükséges lenne. "Teljesen ötletszerűen, mindenféle logika és indoklás nélkül küld ki képviselőket, sérteget, elképesztő hangnemben beszél akár bizottságban akár a plenáris ülésen", mondta Arató Gergely.

Szerinte egy pedagógusnak sem jutna eszébe úgy beszélni a csíntalan gyerekekkel, mint ahogy Kövér  beszél.

Arató azt mondta, Kövér "nem jelentéktelen fizetésébe az is beletartozik, hogy elviselje, ellenzékiek is ülnek a parlamentben. Ez jól láthatóan zavarja őt". Pedig azokat a képviselőket is választók küldték oda, és "amikor csuklóztatja, bünteti a képviselőt, akkor azzal a választónak is üzen, hogy akit te küldtél oda, azokat én nem veszem emberszámba".

A szabályok szerint maximum hat hónapnyi tiszteletdíjat lehet elvonni egy képviselőtől, ami komoly emelés, "de nincs szabályrendszer, miért, mi jár. Ezt a házelnök maga dönti el".

A legendás krumplis esetben például, azok a kormánypárti képviselők, akik odamentek kakaskodni, nem kaptak, vagy pár tízezer forintos büntetést kaptak, pedig nyilván ők is megsértették a házszabályt. Sok esetében nem is figyelmezteti a fideszeseket, amiért ellenzékit büntet, sorolta Arató.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Arató Gergely
 
Budapest, 2021. május 26. Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció képviselője felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 26-án. MTI/Soós Lajos
Fotó: Soós Lajos
 

A rendszer szerinte úgy van kitalálva, hogy a házelnök büntetése - "ír egy sajtcetlit" - ellen el lehet menni a házbizottsághoz, ahol Dúró Dórával a Fidesznek biztos többsége van, vagy el lehet menni a plenáris ülésre, ahol meg a kormánypárti kétharmad megszavazza, hogy a házelnöknek igaza volt. Jogorvoslatért Strasbourghoz lehet fordulni, ahol Arató szerint "lassan egy külön részleg foglalkozik a magyar képviselők panaszaival". Eddig pár ügyben a házvezetést elmarasztaló ítélet született, de sok ügy vár még elbírálásra.

Arató szerint Kövér folytatni fogja, mert az ellenzéki képviselők nem ijednek meg, ugyanakkor méltatlan. "Kövér mindig a Ház tekintélyről szaval, pedig lejáratja azt. Ha már a parlamentben sem lehet szólni, akkor hol?"