„Klubrádió
Reggeli gyors

Ara-Kovács Attila: a diktatúra utolsó rúgásai

14/09/2020 12:56

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Figyelik az Orbán-kormány minden lépését az Európai Unió intézményei – állítja a DK EP-képviselője. A civilizáció szabályait be kell tartani, különben elzárják a pénzcsapokat.

2020. szeptember 14. Reggeli gyors - részlet 20.09.14. Ara-Kovács Attila
06:28
00:00

Magyar 9.11. Néhányan így emlegetik az Európai Parlamentben a magyar médiahatóság döntését, mely szerint nem meghosszabbítja meg a Klubrádió frekvenciaengedélyét. És a politikában nagy jelentősége van a szimbolikának, vagyis, ha valaki az Amerikát ért legsúlyosabb terrortámadáshoz hasonlítja a döntést, akkor azt komolyan kell venni – mondja Ara-Kovács Attila. A Reggeli gyorsban azt is felemlítette, hogy egy néppárti képviselőtársa szegezte neki a kérdést: Mi zajlik maguknál? Persze adódott a visszakérdezés: És maguknál, ahonnan még nem zárták ki a Fideszt?

A DK európai parlamenti képviselője szerint a demokratikus oldalon teljes az összhang a tekintetben, hogy 1989 óta ilyen mértékű rombolás még nem történt, mint Magyarországon. Még Romániában sem. Több képviselő jelezte levélben az EP kulturális bizottságának, hogy mi zajlik itt a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel, a Klubrádióval, és Ara-Kovács Attila szerint nem is marad el a válasz. Az EU testületei folyamatosan figyelemmel kísérik az Orbán-kormány lépéseit, bár kétségtelen, hogy sokszor későn reagálnak. Az igazság az, hogy a megfelelő szabályokat nehéz megalkotni, de szankciókkal rá lehet ébreszteni egy kormányt, hogy tartsa be a civilizáció szabályait. Ezek közül most, a költségvetés készítésének időszakában kézenfekvő a pénzelvonás, illetve a támogatások elköltésének szigorú ellenőrzése, és ez nem is marad el. Igyekeznek majd elszigetelni a magyar kormányt.

Ara-Kovács Attila, mint nagyváradi születésű magyar, felhívta a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor kormánya a határon túli magyarok nem épp legjelesebb képviselőinek közreműködésével teszi tönkre a kultúrát. S aki már élt egyeduralmi rendszerben, vagy legalább látott már ilyeneket, azt tudja, hogy a kultúra lerombolása azt jelzi, hogy a diktatúra az utolsókat rúgja.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgatja meg. 

Reggeli gyors
2020.09.14. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor