„Klubrádió
Esti gyors

Antoni: A kormány tehet arról, hogy Varga posztját kinevetik

28/03/2024 07:50

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A kormány nem tett meg mindent, hogy a lakosság együttérezzen a kapcsolati erőszak áldozataival. Ezért lehet az, hogy csak "röhögős emojikat" kap Varga Judit posztjára, amiben volt férje állítólagos bántalmazásáról ír – véli Antoni Rita.

2024. március 27. Esti gyors - részlet 2024.03.27. Antoni Rita
07:46
00:00

Azután, hogy Magyar Péter közzétette kedd reggel az ígért, mégsem túl sokat mondó hangfelvételét, volt felsége, Varga Judit, hosszú posztot tett közzé amelyben azt állította, hogy volt férje folyamatosan zsarolta őt.

Az eset nyomán a Momentum elérkezettnek látta az időt újra benyújtani a Parlamentnek a nők elleni és a családon belüli erőszak megakadályozásáról szóló Isztambuli Egyezmény ratifikálását. Felvet azonban néhány kérdést az a körülmény, hogy egy olyan politikus hozakodik elő bántalmazásról, aki hivatali idejében korábban úgy indokolta a kormány elutasító álláspontját: "Az Isztambuli Egyezmény politikai hiszti. A nők helyzete a legjobb állapotban van Magyarországon, nem kell választani a család és munka között, a kormány fellép a családon belüli erőszak ellen is.

A kormány nagyon szeret valós bűncselekményeket az elkövetők megfékezése és az áldozatok védelme helyett a saját íze szerint átértelmezni és nekik nem tetsző személyek vagy csoportok támadására felhasználni – írja a szerdán Telexen megjelent cikkében Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke. Ez történt a pedofíliával a kegyelmi ügy után, és ez történik most a családon belüli erőszakkal.

"Az Isztambuli Egyezmény az Európa Tanács áldozatvédő dokumentuma, amely a jó gyakorlatokat összegzi a nők elleni erőszak esetén történő beavatkozásokat" – mondta az Esti gyors szerdai adásában Antoni, hozzátéve, hogy a dokumentum komplex átfogó stratégiát tartalmaz, ami részletesen bemutatja a megelőzés, a beavatkozás és a bűnismétlés tárgykörét.  Hangsúlyozta, az egyezmény szigorúan az áldozatok emberi jogainak védelmét tartja szem előtt.

Megjegyezte, szerinte a magyar kormánynak azért nem tetszik a dokumentum, mert a nemek egyenlőségét alapértéknek tekinti. Nyíltan persze ezt nem "szerencsés" kimondani, így eddig a gender (társadalmi nem) kifejezésre hivatkozva utasították el a ratifikációt. Az egyezmény a kapcsolaton belüli erőszakot az egyenlőtlenségre vezeti vissza, ami a kapcsolatokban résztvevőket egyfajta hierarchikus viszonyba helyezi. És bár a kapcsolaton belüli erőszak elkövetője többnyire férfi, az egyezmény minden áldozat védelmét hívatott biztosítani, nemtől függetlenül.

A kormány azt is állította, hogy mindaz, ami az egyezményben szerepel, már megvan a magyar jogrendben. Ezzel kapcsolatban Antoni azt mondta, ez nem igaz ebben a formában, az illetékesek a dokumentum bizonyos pontjait "szemezgették ki, amelyek helyenként nyomokban megtalálhatók a magyar jogban".

A másik probléma szerinte az, hogy a már meglévő törvényeket és rendelkezéseket sem tartják be. Ez a szemléletformálás, az oktatás és a megelőzés teljes hiányát okozta. "A kormány most ebbe szaladt bele", nem tett meg mindent, hogy a lakosság együttérezzen az áldozatokkal. Amennyiben igaz, amit Varga állít, akkor azt, hogy túlnyomó részt "röhögős emojikat kap" beszámolójára, a kormány felelősségének tartja.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Antoni Ritával
2024.03.27., szerda 18:13
Riporter: Szénási Sándor