„Klubrádió
Megbeszéljük...

Andor László: Különvéleménye és beleszólása is lehet az MNB felügyelőbizottsági tagjának

18/11/2022 20:53

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Az MSZP Andor Lászlót jelöli a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságába. Ugyanakkor az LMP, a Párbeszéd, illetve a Jobbik közösen, Róna Péter közgazdászt javasolja, aki egyébként volt már MNB felügyelőbizottsági tag. A DK pedig azt mondja, hogy ez egy "cirkusz", a Fidesz úgyis csak arra használná föl ezt az egy ellenzéki tagot, hogy a saját "disznóságait" legitimálja vele. Andor László a Megbeszéljük című műsorban arról beszélt, ez politikai egyeztetés kérdése a pártok körében annak érdekében, hogy kellő időben jussanak megfelelő következtetésre, hogy a demokratikus ellenzéki oldalról is legyen legalább egy tag ebben a felügyelőbizottságban.

2022. november 18. Megbeszéljük - részlet 2022.11.18. Andor László
15:01
00:00

"Nem baj, ha több név forog, legalábbis egy ideig" – utalt Andor László, az MSZP elnökségének tagja, közgazdász arra, hogy nincs egységes ellenzéki álláspont arra vonatkozóan, hogy kit jelöljenek az MNB felügyelőbizottságába. Hozzátette, most is zajlik egyeztetés a pártok között a jelölt személyéről. Ugyanakkor ezen nem vesz részt minden ellenzéki párt, ez a tény esetleg meg is könnyíti a döntést – mondta Andor.

Andor arról is beszélt, hogy a felügyelőbizottsági munka nem arról szól, hogy a monetáris politika kérdéseibe beleszóljon, vagy megmondja, hogy mit nyilatkozzon, vagy mit ne a bank elnöke vagy valamelyik tisztviselője. Ez a munka arról szól, hogy ellenőrizze, tényleg a feladataira koncentrál-e a bank az anyagi erőforrásaival, tette hozzá. Itt az MNB gazdálkodásáról van szó elsősorban, hogy hogyan használja az erőforrásait, mennyit fordít esetleg olyan kérdésekre, ami nem szűken értelmezve a monetáris politika területéhez tartozik. Ilyen például az ismeretterjesztés, vagy az informatikai fejlesztésre fordított beruházások, hiszen lényegében egy információs idegközpontja az egész gazdaságnak, és a legmagasabb szinten kell, hogy teljesítsem. Ezen feladatoknak ugyanakkor nagy kihatása van a gazdaság egészének a működésére, ezért tulajdonít ennek az egy pozíciónak is ilyen nagy jelentőséget, a közvélemény – fejtette ki Andor.

Andor Lászlónak mint felügyelőbizottsági tag sokkal több beleszólási lehetősége lenne az MNB működésébe, mint parlamenti képviselőként. A nemzeti bank beszámolási kötelezettséggel tartozik a Parlamentnek, de ez nem azt jelenti, hogy az állam mindenbe beleszólhat – mondta Andor. Hozzátette, működés szempontjából a bank autonómiájának fönn kell állnia, de ennek a működési részleteibe a felügyelőbizottság mégiscsak beleláthat, és kell, hogy tudjon egy összképet adni a Parlamentnek ezekről a belső irányítási folyamatokról.

A felügyelőbizottság hatásköre, hogy a Magyar Nemzeti Bank esetleges nyeresége hogyan ne veszítse el közpénz jellegét -vetette fel a riporter Bolgár György. Andor szerint bár ezen kérdésekről az elmúlt 10-12 évben elég sok vita zajlott, de van mit vizsgálni az MNB-nél. A banknál végzett felügyeleti munka nem egyszer adott okot és alkalmat arra, hogy a felügyelőbizottsági tag megfogalmazhassa a különvéleményét – mondta Andor.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Andor Lászlóval
2022. november 18., péntek 17:15
Riporter: Bolgár György