„Klubrádió
Reggeli gyors

Amnesty: Pegasus-ügyben nem minket, hanem a kormányt kellene megkérdezni

8/12/2021 18:24

| Szerző: Klubrádió/szg

„Nem minket kellene levelekkel zaklatni, hanem meg kellene kérdezni a kormányt”, hogy ki rendelte meg a Pegasust és kik ellen használták – mondta Demeter Áron, az Amnesty International Magyarország programigazgatója. Ugyanis Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke az ő együttműködésüket hiányolja a megfigyelési ügy vizsgálatának lezárásához.

2021. december 08. Reggeli gyors - részlet 21.12.08. Demeter Áron
06:50
00:00

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke lényegében az Amnesty International Magyarországra mutogat amiatt, hogy a Pegasus-ügyet nem lehet érdemben lezárni. Ugyanis a NAIH elnöke azt a mintegy 300 magyar telefonszámot tartalmazó listát szeretné látni, amelyen az izraeli kémszoftver itteni „célpontjai” találhatóak meg.

Nemzetközi oknyomozás eredményeként júliusban a Direkt36 megírta: magyar célszemélyek ellen is használhatták a hazai állami szervek, titkosszolgálatok az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust. A botrány az, hogy nemcsak eredeti céljára – terroristák és a szervezett bűnözés tagjai megfigyelésére – használhatták a Pegasust, hanem ellenzékiek, újságírók, ügyvédek és üzletemberek lehallgatására is. Sőt, fideszes gazdasági potentátokat is megfigyelhettek vele.

Demeter Áron, az Amnesty International Magyarország programigazgatója elmondta: igen, Péterfalvi Attilának az a narratívája, hogy ők nem együttműködők, de a napokban írták meg neki a harmadik levelüket arról, hogy nincs és nem is volt náluk ez a 300 telefonszámos lista. Viszont nem hiszi, hogy ez akadályozhatja az eljárás folytatását, hiszen az alapos gyanú szerint a magyar kormány figyelt meg újságírókat, ellenzéki politikusokat, tehát Péterfalvi Attilának a kormánynál kellene érdeklődnie.

Őszintén reméli, hogy nem arról van szó, hogy nem akarja lezárni a vizsgálatot. Szívesen odaadnák, de nincs náluk a lista, reméli, hogy ez harmadszorra már átment. Egyébként mint mindenkinek, nekik is az lenne az érdekük, hogy a vizsgálat lezáruljon, és az kiderüljön, mi alapján hallgatott le embereket a kormány, milyen alapon telepítették ezt a kémszoftvert a telefonjukra. Ha az Amnesty akadályozni akarná a vizsgálatot, akkor nem működik közre annak felderítésében, hogy oknyomozó újságírók telefonjára telepítették a Pegasust – tette hozzá.

(Műsorvezetőnk megjegyezte: ha úgyis kihallgatják Völnert Pált, megkérdezhetnék már erről is, hiszen Varga Judit igazságügyi miniszter szerint ő adhat engedélyt lehallgatásokra.)  Demeter Áron megismételte: szerinte is a magyar kormánynál van a megoldás kulcsa. Péterfalvi azt írta nekik, hogy a sajtóból úgy értesült, náluk van a lista, amire úgy reagált: lehet, hogy a NAIH-elnök ezt olvasta, de nem igaz. Viszont megadták a londoni irodájuk elérhetőségét az adatvédelmi biztosnak, hátha további információt szeretne. Nem tud róla, hogy ezzel élt volna.

„Nem minket kellene levelekkel zaklatni, hanem meg kellene kérdezni a kormányt”, hogy ki rendelte meg a Pegasust, kik ellen használták – hangsúlyozta Demeter Áron. Hozzátette: egyébként elég sok név került már ahhoz nyilvánosságra, hogy az ő esetüket megvizsgálva ki lehessen deríteni, ki vette meg a szoftvert és jogszerűen használták-e.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2021. december 08., szerda 08:35
Műsorvezető: Para-Kovács Imre