„Klubrádió
Esti gyors

Amerikai figyelem irányul az Aurórára

25/10/2019 19:35

| Szerző: Klubrádió

Tolerálhatatlan minden kisebbség és civil szervezet elleni támadás, mert az ő jogaik alapvető emberi jogok – véli az amerikai nagykövet.

 

2019. október 25. Esti gyors - részlet 19.10.25.Schönberger Ádám
06:04
00:00

Az Auróra Közösségi Központ, a Háttér Társaság és a Budapest Pride vezető képviselőivel találkozott David Cornstein, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete. A követség közleménye szerint azért, hogy tájékozódjon e szervezetek munkájáról, megismerje, hogy mit tesznek az LMBTQ közösségért. A nagykövet arról beszélt, hogy ez a csoport is egyfajta kisebbség, és tolerálhatatlan minden támadás, ami a kisebbségeket, civil szervezeteket éri, hisz alapvető emberi jogaik vannak. Cornstein megjegyezte, hogy ő maga is egy kisebbséghez tartozik.

A találkozót a követség már jóval korábban elkezdte szervezni, tehát nincs közvetlen köze az Aurórát október 23-án ért szélsőjobboldali támadáshoz, de természetesen ez is szóba került, ahogyan azt Schönberger Ádám, a közösségi központ vezetője elmondta. Beszéltek az aggasztó folyamatról, itt ugyanis nem egyedi esetről van szó, az Aurórát korábban is érte fenyegetés, támadás, nem is egyszer.

A mostani eset nem keltett félelmet az oda járó, ott dolgozó emberekben, sőt inkább megerősítette, összekovácsolta őket. Tizenkét kisebbségi szervezetnek van ott irodája, a köztük lévő kapcsolat is szorosabb lett. Schönberger Ádám elmondta, hogy a szomszédságban élők is segítettek a történtek feltátásában, felvételeket készítettek és ezeket átadták.

Az Auróra vezetője megjegyezte, hogy a támadások szaporodását és durvulását nem tudja elvonatkoztatni a kormány retorikájától, amelyet -talán lengyel példára- az LMBTQ közösséggel szemben alkalmaz.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook.

Esti gyors
2019.10.25. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti János