„Klubrádió
Café Péntek

Álomidő, álmok után...

18/12/2020 14:37

| Szerző: Váradi Júlia/Klubrádió

Péntek esti kulturális magazinműsorunkban ismét örömet lelhettek a kultúra szerelmesei, hiszen Váradi Júlia megint csodákat mutatott be vendégeivel.

2020. december 18. Café Péntek (2020. december 18., péntek 20:00)
46:44
00:00
Műsorvezetők: Váradi Júlia Szerkesztők: Váradi Júlia

Az álmok után: merek dacolni a károkkal – ez a címe annak a kiállításnak, amelyik Magyarországot képviseli a Velencei Biennálén, miután a nyílt pályázaton ezt választotta ki a zsűri a tizenöt jelöltből. Itt volt velünk a műsorban Keresztes Zsófia, az alkotó és kurátora, Zsiklai Mónika.

Vajda Júlia klinikai szakpszichológusként és szociológusként hosszú ideje azt vizsgálja, hogyan tudják az "Auschwitz-bolygó"-n átéltek terhét feldolgozni,  akiknek sikerült az üldözők szándéka ellenére életben maradniuk a holokauszt után.

Vajda Júlia
 
Vajda Júlia
 

Kik lettek az Európai Filmakadémia idei Lux-, illetve Európai FilmdíjasaiBognár Péter, a szervezet magyar szervezője volt a Café Péntek vendége.

Lengyel Gábor Álomidő című könyve humorral átszőtt olvasmánynak indul, cselekményében két fiatal nő véletlen találkozása, majd különös barátságuk szinte észrevétlenül fordul zaklatott, ambivalens viszonyba, amelynek egyikük nyomtalan eltűnése vet véget. Az író volt itt az adásban – itt lentebb pedig néhány fotó, melyek kapcsolódnak a különleges könyvhöz.

Kulturális híradónkban beszámoltunk arról, hogy Korniss Péter a Szépművészetinek ajándékozta teljes archívumát; bemutattuk az Art is Business-díjasokat; egy kiállítást a hazai egyetemek autonómiájáért; a Fűzfa című macedón-belga-magyar koprodukciós filmet és az idei Petri-díjról is szóltunk (ez utóbbiról a hétfői Belső közlésben részletesebben is hallhatnak majd).

Café Péntek
2020. december 18. péntek 20:00
Szerkesztő-műsorvezető: Váradi Júlia