„Klubrádió
Reggeli gyors

Mark Zuckerberg hatalomgyakorlását korlátok közé kell szorítani

7/10/2021 13:17

| Szerző: Klubrádió

A Facebook ugyan nem egy állam, de hatalma vetekszik egy államéval: szabályozza saját működését, adatainkkal lényegében adózunk neki, sőt nemsokára saját pénzneme is lesz. Pár napja, amikor egy negyed napra leállt a Facebook, a Whatsapp és az Instagram, azt is megtapasztalhattuk, hogy mekkora szerepe van az életünkre. A Reggeli gyorsban Mérő Vera vendége volt Pásztor Emese a TASZ Politikai Szabadságjogi Projekt vezetője.

2021. október 07. Reggeli gyors - részlet 21.10.07. Pásztor Emese
10:51
00:00

A Facebookon közéleti szereplők, közhatalmat gyakorló politikusok osztanak meg tartalmakat, és ezeket mi lájkoljuk, kommentáljuk, megosztjuk és közéleti eseményekkel kapcsolatos hírekhez fűzzük hozzá a véleményünket. A véleménynyilvánítás szabadságának érvényesülésének az egyik legfontosabb felülete a Facebook. A polgároknak ez az alapjoga – mert a véleménynyilvánítás szabadságát emberi jogként is meg lehet közelíteni –  a leállás következtében ellehetetlenült – mondta a TASZ munkatársa.

Forrás: Flickr.com
 

Ha a Facebookra inkább államként tekintünk, mint egy magáncégként, akkor mást várhatunk el tőle akár egy ilyen helyzetben is amit ez a leállás jelentett. Egy államnak pozitív tevőleges intézkedésekkel kell támogatnia a véleménynyilvánítás szabadságának az érvényesülését, és ha a Facebookra államként tekintünk, akkor az nincs rendben, hogy erre órákon át nincs lehetőségünk, kell lennie olyan jogi eszköznek, ami ennek a következményeit megállapítja. Ebben az esetben ez nem így történt, mert a Facebookot még mindig magáncégként látjuk, ezért lehet, hogy ezt a szemléletet felül kell bírálnunk – fejtette ki véleményét Pásztor Emese.

Pásztor Emese / Forrás: TASZ
 

A szakértő a Facebookot egy közmű szolgáltatóhoz hasonlította, aminek az ideiglenes leállása esetén a polgárok joggal várják el, hogy kompenzálják őket, legyenek jogi következményei is.

Pásztor szerint az állami és nemzetközi szereplők nem hagyhatják szó nélkül, hogy olyan helyzet alakult ki, hogy a szabad vita csak egyetlen platformon lehetséges, ami ráadásul magánkézben van. Az államnak az a feladata, hogy biztosítsa a szabad vita lehetőségét a Facebookon kívül is, ne lehetetlenítse el annak létező fórumait – gondolok itt arra is, hogy például ne űzze el a Klubrádiót az online térbe –, és hozzon létre olyan alternatív vitafórumokat, ahol a vélemények kicserélődhetnek – tette hozzá Pásztor Emese. Szerinte az is elengedhetetlen, hogy a Facebook átláthatóságát biztosítani kell, Mark Zuckerberg hatalomgyakorlását korlátok közé kell szorítani.

Mark Zuckerberg
Fotó: Bloomberg
 

Hiába van az USA-ba bejegyezve a cég, mivel határokon átívelően működik, éppen ezért teljesen haszontalan próbálkozás a működését állami szabályozás alá vonni, államok feletti szabályozási megoldásoknak lehet értelme. Az Európai Unió jelenleg is dolgozik egy olyan csomagon, ami a legnagyobb közösségi platform működésére is kihatással lesz és a közösségi médiumok működését is szabályozni fogja – mondta a TASZ projektvezetője.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Pásztor Emesével
2021.10.06., szerda 8:48
Riporter: Mérő Vera