„Klubrádió
Reggeli gyors

Nagy Testvér: lehallgat minket a Facebook

15/08/2019 14:06

| Szerző: Klubrádió

A Facebook – állítása szerint a felhasználók engedélyével - lehallgatott bizonyos beszélgetéseket, amelyekről leiratot is készített. Ormós Zoltán szakjogászt kérdeztük.

2019. augusztus 15. Reggeli gyors / részlet, Ormós Zoltán (19.08.15.)
08:16
00:00

Elismerte egy közleményben a Facebook, hogy korábban a felhasználók engedélyével lehallgatott bizonyos beszélgetéseket, amelyekről leiratot készített. Ezt Mark Zuckerberg tagadta a kongresszusi meghallgatásán.

Erről kérdeztük Ormós Zoltán internetes szakjogászt, aki szerint a Facebookhoz tartozó Messenger és Instagram beállításainál fontos, hogy a mikrofon használatát engedélyezik-e a felhasználók, de amikor ezt teszik, nem feltétlenül vannak tudatában, hogy ezzel nemcsak a mikrofont használják, hanem a beszélgetést, sőt, a háttérhangokat is rögzíti a cég. Megnézte az adatvédelmi tájékoztatást és a felhasználói feltételeket, arról nincs szó, hogy mindezt lehallgatnák, márpedig most mintha ezt is beismerni kényszerült volna a Facebook. 

 
Facebook
Pixabay
 


Ez nem egyértelmű jogi engedély, ráadásul itt különleges adatokról is szó van – ide soroljuk azokat, amelyek egy magánszemély politikai, vallási meggyőződésével, egészségügyi állapotával kapcsolatosak. Ráadásul a techcég így olyanokról is gyűjt adatokat, akiknek a neve elhangzik a beszélgetésekben, és ők ehhez biztosan nem járultak hozzá. A Facebook azt mondja, reklámcélból rögzítették a beszélgetéseket, de ez szerinte már nagyon messzire vezet, "tényleg a Nagy Testvér-kategória".

Ormós Zoltán azt javasolta, mindenki nézze végig a Facebook-beállításokat a telefonján és a számítógépén, mert sajnos gyakran alapból be vannak kapcsolva aggályos beállítások. Aki töröltetni akarja a róla szóló adatokat, annak a GDPR révén vannak lehetőségei. De így sem egyszerű, példaként említett egy osztrák férfit, aki évek óta perli a Facebookot, és több tucat DVD-t kapott, amikor kikérte, hogy mit tartanak róla nyilván. De törölnie se egyszerű magát az embernek, először csak felfüggesztik a fiókját, nem nagyon engedi el a felhasználókat az óriáscég.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: flickr.com

Reggeli gyors 
2019.08.15. 07:30 
Műsorvezető: Lampé Ágnes