„Klubrádió
Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig

Alig van jó téli gumi. Biztos?

20/11/2019 17:45

| Szerző: Klubrádió

Lesújtó eredményt hozott a német autóklub, az ADAC tesztje, amellyel a téli gumiabroncsokat minősítették. Megpróbáltunk utánajárni, mi lehet ennek az oka.

2019. november 20. Élőben a városból - részlet 19.11.20. Wührl Géza
30:36
00:00

Ismert márkákat is vizsgált az ADAC, mint amilyen a Michelin, Dunlop, Pirelli, Continental és hasonlók, de teszteltek diszkontmárkákat is. Kiváló minőségűt nem találtak. Ennek egyik oka az lehet, hogy a gyártók megpróbálnak spórolni, adalékanyagokat használnak, csökkentik a súlyt, stb. Kínai abroncsokat nem is vizsgáltak, azok vásárlását szakértőnk, Wührl Géza egyáltalán nem javasolja. Bizonytalan az eredetük, csúsznak, tehát kiesnek a lehetőségek közül.

Az ADAC tesztjéből az is kiderül, hogy már a régi szempont sem mindig válik be, vagyis nem biztos, hogy ami drágább, az jobb is. Nehéz tehát megfelelő abroncsot választanunk. Segít ha tudjuk, hogy jellemzően milyen körülmények között fogunk autózni télen. Városban, vidéken, autópályán, mellékutakon? Ezeknek az információknak a birtokában egy szakember már korrekt tanácsot tud adni.

A gumicserével még nem késtünk el, az az információ, amit hirdetnek, hogy 7 fok alatt váltsunk, csupán tájékoztató jellegű. Ha nem egyformán koptak a gumijaink, akkor az is megoldás lehet, ha csak kettőt cserélünk le. Persze nem úgy, hogy két nyári marad fent! Téli legyen mindegyik, de az állapotuk lehet különböző. A négyévszakos abroncsok használata is lehet egy megoldás, de jobb, ha az évszaknak megfelelő garnitúrát használunk. Más a kétféle gumi anyagösszetétele, a nyári a felszínen tapad, a téli egy kicsit deformálódik, mert abban az évszakban általában van valamilyen anyag a kerék és az aszfalt között.

A leszerelt kerekeket 8-10 ezer forintért már lehet tárolni például a szervizben egy szezonban. Amennyiben hazavisszük, akkor is szerencsésebb, ha felnin maradnak, az abroncsok nem szeretik a szerelgetést. Tisztítsuk le a gumikat és fekve tároljuk azokat.

További tanácsokat a fenti lejátszóra kattintva hallgathat meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Élőben a városból
2019.11.20. 13:00
Műsorvezető: Fábián László