„Klubrádió
Reggeli gyors

Alföldi Róbert szidalmazásához hasonlította az orbánviktóriázást a Pride egyik szervezője

22/09/2021 13:34

| Szerző: Klubrádió/szg

Ha politikai kultúraváltást, rendszerváltást szeretnénk a közéletben, akkor az az első lépés, hogy az „ízléstelen buziviccek” ne legyenek annak részei, az „Alföldi Robertázás” ne férjen bele – mondta Radványi Viktória, a Pride egyik szervezője arról, hogy Jakab Péter Jobbik-elnök hétfőn úgy fogalmazott, „a börtönben még Orbán Viktorból is lehet Orbán Viktória”.

2021. szeptember 22. Reggeli gyors - részlet 21.09.22. Radványi Viktória
07:47
00:00

Jakab Péter hétfőn a Parlamentben Orbánnak címezve azt mondta, „a börtönben még Orbán Viktorból is lehet Orbán Viktória”. Erre mások mellett a Budapest Pride is elítélően reagált, felszólították a Jobbik elnökét, hogy hagyjon fel a homofób és az erőszakot relativizáló viccelődéssel.

Radványi Viktória, a Pride egyik szervezője elmondta: azért nem hagyták ezt szó nélkül, azért írtak erről a Pride oldalán, hogy az emberek ne gondolják normálisnak. Ha politikai kultúraváltást, rendszerváltást szeretnénk a közéletben, akkor az az első lépés, hogy az „ízléstelen buziviccek” ne legyenek annak részei, az „Alföldi Robertázás” ne férjen bele – mondta. Hozzátette: korábban a Jobbik elköteleződött egy radikális, szélsőjobboldali narratíva mellett, most viszont elfogadta a hatpárti ellenzéki értéknyilatkozatot, és a párt kiállt a többi között az emberi méltóság tiszteletben tartása, az egyén szabadsága mellett. Úgy gondolják, fontos emlékeztetni a közvéleményt erre a vállalásra.

Ez egyrészt homofób vicc, mert a homofóbia egyik alapja, hogy a meleg férfiakról azt gondolják, kevésbé férfiak, vagy akár nőiesek, azért, mert más férfiakat szeretnek. Másrészt nemierőszak-vicc, mert azt mondta Jakab Péter, hogy ez a börtönben történhet Orbán Viktorral, és a börtönbeli nemi erőszak minden, csak nem vicces, illetve annyira magas az országban elkövetett szexuális erőszakok száma, hogy ennek megállítására külön programot kellene kidolgozni, az isztambuli egyezmény elfogadásával kezdve.

Hangsúlyozta: azt látják a Fidesz politikáján is, hogy amikor egy politikus addig merészkedik, hogy kisebbségeken gúnyolódik, annak jelentős felhatalmazó ereje van. Ha Orbán Viktor vagy Jakab Péter viccelődhet a melegeken, akkor egy átlagember is úgy érezheti, hogy ezt bármikor megteheti akár az iskolában vagy a munkahelyén, aminek borzalmas hatása lehet azokra az LMBTQ-emberekre, akik ennek a mindennapi áldozatai – mondta Radványi Viktória.

A beszélgetést a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

Reggeli gyors
2021. szeptember 22., szerda 07:40
Műsorvezető: Para-Kovács Imre