„Köszönjük,
Megbeszéljük...

"Aktivista vagy újságíró?" – ez egy fals dilemma Gulyás Márton szerint

8/09/2023 19:50

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A nagy port kavart Kőszeg-interjú után most ismét áll a bál a Partizán háza táján. A Gulyás Márton vezette YouTube-csatorna kedden a Borkai Zsolttal készült vágatlan interjút közölt, tették mindezt azért, mert különben egy összevágott anyagot a győri expolgármester könnyűszerrel letilthatott volna. Újságíróetikai és aktivizmusi kérdések keverednek ezen ügyekben, de Gulyás Márton szerint fals dilemma, választani a kettő között, mivel az újságíró minden esetben állampolgár is– mondta a Partizán vezetője a Megbeszéljük című műsorban.

2023. szeptember 07. Megbeszéljük-részlet (2023.09.07.) Gulyás Márton
21:57
00:00

A Kőszeg-interjú alatt Gulyásból inkább politikai aktivista beszélt, és nem az újságíró – vetette fel a műsorvezető, Bolgár György. Gyulás Márton szerint ez egy fals dilemma, mivel az ő személyével kapcsolatban sokkal hamarabb fölmerül az a kérdés, hogy vajon politikai megalapozottság miatt kérdezi ezt vagy az, mint más újságíró esetében. Szerinte minden újságíró állampolgár, aki egy bizonyos politikai pozícióból végzi a munkáját. Az "újságíró vs aktivista" dilemma egy fals leválasztása annak, hogy ő képes-e politikai beállítottság nélkül kérdezni vagy sem, ő bevallottan nem tud ettől elvonatkoztatni az interjúi során – mondta. Hozzátette, az igazi kérdés az, hogy egy újságíró felvállalja-e a politikai nézeteit a munkája során, vagy esetleg a szakmaiság állarca mögé bújva rejti el a kérdései mögött megbújó világnézetét.

"Én soha nem minősítettem az interjúalanyaim mondatait a nyilvánosságban" – mondta Gulyás a Kőszeg-interjú kapcsán. Hozzátette, a saját feladatát elvégezte mindegyik interjú esetében, innentől kezdve pedig a közönség feladta azt véleményezni, neki pedig kötelessége elfogadni, akár a pozitív véleményeket, akár azokat a kritikákat, amik méltánytalannak tartják a Kőszeg Ferenc felé intézett kérdéseket. Ugyanakkor nem tatja feloldhatatlan problémának ezen nézetkülönbségeket, mert ez is része a demokráciának és a nyilvánosságnak.  

A Partizán legutóbb kedden került a nyilvánosság középpontjába azzal, hogy egy vágatlan, öt és fél órás interjút közöltek Borkai Zsolt győri expolgármesterrel. Ezen videó azért kavart nagy pont, mivel az interjúalany a beszélgetés egy pontján elsírta magát, mikor Gulyás Márton arról kérdezte, vajon az elhíresült jachtos videó a Fidesz berkeiből száramzó lejáratás része lehetett-e. Borkai a beszélgetést követően le akarta tiltani az interjút, ezért a Partizán stábja úgy döntött, teljes egészében közlik azt. Gulyás a Megbeszéljük című műsorban azzal érvelt, hogy a magyar jogszabályoknak megfelelően tették mindezt, hiszen az interjú megalapozottan tarthat számot közérdeklődésre. Egy megvágott interjú esetén azt kockáztatták volna, hogy az alany bíróság elé citálja őket, mondván nem mutattak teljes képet a beszélgetésről. "Innentől kezdve mindenkinek lehetősége van véleményt alkotni az elhangzottakról" – fogalmazott Gulyás Márton.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Gulyás Mártonnal
2023. szeptember 07., csütörtök 16:20
Riporter: Bolgár György