„Klubrádió
Esti gyors

Afrika-szakértő: Európa uránércellátásának befolyásolása miatt puccsolhatták meg a gaboni elnököt

30/08/2023 19:27

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A gaboni katonák bár azzal indokolták az elnök megpuccsolását, hogy véget akartak vetni a Bongo család korrupciós tevékenységének, valójában valószínűbb, hogy a felhalmozott vagyonból szeretnék kivenni a részüket. Ugyanakkor elképzelhető, hogy ez a puccs egy nemzetközi politikai játszma része, amelyben az oroszok szeretnék elvágni Európát a Gabonból importált urántól és mangántól – elemezte a helyzetet az Esti gyors című műsorban Steier József Afrika- és klímaszakértő.

2023. augusztus 30. Esti gyors-részlet (2023.08.30.) Steier József
07:14
00:00

Szerdán reggel a Nyugat-afrikai Gabonban a hadsereg csak arra a pillanatra várt, hogy kihirdessék Ali Bongo elnök újabb választási győzelmét, és már át is vette a hatalmat. Azóta több állami intézményt oszlattak fel, mint például az Alkotmánybíróságot is – adta hírül a Telex.

Ali Bongót már a legutóbbi választás alkalmával is igyekeztek puccsal eltávolítani, de akkor megúszta. A jelenlegi helyzetben azonban már annyira felháborította az embereket a Bongo család igazságtalan vagyonosodása, hogy a hadsereg erre hivatkozva vette át a hatalmat az elnöktől.

 
Ali Bongo Ondimba
 
 Forrás: Flickr
 

Bár Gabon rengeteg uránércet és mangánt exportált Európába, mégis Afrika harmadik legszegényebb országa. Ez a két ásványi anyag komoly stratégiai tényezőt jelent, ugyanakkor a kereskedelemből származó pénzek elsikkasztása kiélezte a szegények és gazdagok közötti ellentétet – magyarázta Steier József Afrika-szakértő.

Ugyanakkor a nagy kérdés az, hogy a nemzetközi politikában kinek állhatott érdekében Ali Bongo leváltása. Könnyen lehet, hogy Európa uránérc- és mangánellátását, ezen keresztül pedig az energiaellátását akarják befolyásolni az oroszok – véli a szakértő. Hozzátette, nem lehet tudni, hogy a Wagner-csoport hivatalosan jelen lenne Gabonban, ugyanakkor mivel az amerikaiak már kiszorultak a térségből, feltételezhető, hogy az oroszok ezt kihasználva tanácsadói szinten belefolynak a helyi országok belpolitikájába.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Interjú Steier Józseffel
2023. augusztus 30., szerda 18:45
Riporter: Szénási Sándor