„Klubrádió
Reggeli gyors

Adószakember: Az egyszerűség veszik el, hogy könnyedén lehessen adózni

14/07/2022 12:10

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Fischer Ádám adószakértő a Reggeli gyorsban felsorolta azokat a lehetőségeket, amiket a kisvállalkozók a kata megszüntetése után választhatnak. Felhívta a figyelmet, hogy alaposan fontolja meg mindenki, és kérje a könyvelője tanácsát, hogy mire váltson, mert havi több tízezer forint különbség is lehet a befizetett adónál.

2022. július 14. Reggeli gyors - részlet 2022.07.14. Fischer Ádám
11:34
00:00

Az országgyűlés kedden megváloztatta a kata adózás feltételeit, amivel szeptembertől gyakorlatilag megszűnteti ezt az egyszerű adózási a lehetőséget. Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group jogi partnere a Reggeli gyorsban arról beszélt, hogy milyen további lehetőségeik vannak a kisvállalkozóknak.

A Momentum tüntetése a kata módosítása ellen Budapesten
 
A Momentum tüntetése a kata módosítása ellen Budapesten
 
Budapest, 2022. július 13. Résztvevők Nyugati téren a Momentum Mozgalom tüntetésén, amelyen a kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) módosítása ellen tiltakoztak Budapesten 2022. július 13-án. MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán
 

 

A szakértő először is azt tanácsolta, hogy mindenki alaposan gondolja végig, hogy mi neki a legjobb. Fischer szerint a kata megszűnésének a legnagyobb nehézsége, hogy mindenkinek keresgélnie kell, mi számára a legkedvezőbb. Van, akinek az átalány adózás, van, akinek a kiva a legjobb, de teljesen változó, hogy az új adóforma alapján mekkora adója lesz. "Olyanokon múlik, hogy van-e költsége, van-e gyermeke. Ez utóbbinál Fischer elmondta, az átalányadózásból igénybe lehet venni a családi adókedvezményt, amit a katánál nem lehetett. De azon is múlik, hogy van-e főállás vagy nincs. "Nagy számolgatásra kell készülni" - mondta.

  • Aki bt formájában számlázott: nekik teljesen megszűnik a katázás lehetősége, választhatnak a társasági adó vagy a kisvállalati adó közül. Fischer az utóbbiról azt mondta, olyan jellegű adó, amelynél nem kell nyereségadót fizetni, illetve alacsonyabb a fizetendő szocho mértéke, cserébe viszont osztalék kivételekor kell adót fizetni. Ez a szakember szerint azoknak éri meg, akik alkalmazottakat foglalkoztatnak, illetve katásként valamilyen beruházást végeztek. Egyébként pedig a bt-k az általános társasági adó szerint adóznak.
  • Az egyéni vállalkozók választhatják az egyéni vállalkozói adót, költségátalányelszámolással, illetve azoknak a tevékenységi köröknek, amik megfelelnek a feltételeknek, a ekhót is választhatják, amit kifejezetten művészeti jellegű tevékenységekre (de széles a skála: a szerkesztőktől a hangmérnökökig) használhatnak.
  • Fischer szerint egy négy gyerekes nőnek teljes szja-mentessége van, így egy egyéni vállalkozói adóval eljuthat oda, hogy egyáltalán nem kell adót fizetnie.

Általában nem úszhatja meg senki, hogy a minimálbér, vagy a garantál bérminimum után megfizesse az adókat és a járulékokat: 200 ezer, vagy 280 ezer forint után kell fizetni az adót, és ez lesz a bejelentett fizetés.

A szakember szerint a legfájdalmasabb része a kata megszüntetésének nemcsak az adóelőny, hanem hogy szerinte nem lehet könyvelő nélkül megúszni. Ha ugyanis fizetés után adózni kell, az havi bevallást igényel. Ezt szerinte magának is meg tudja valaki csinálni, de sokszor inkább a könyvelőre bízzák. Ahhoz is adótanácsadó segítségére van szükség, hogy az ember kiválassza, melyiket adóformát válassza, mert lehet olyan adó, ami havi szinten több tízezer forinttal kedvezőbb, mint a másik adónem.

Az egyetlen eset, ahol szerinte önállóan kezelhető helyzet, ha akinek van egy főállása és mellékállásban dolgozik, de abból a bevétele nem éri el a két- vagy bizonyos esetekben hatmilliós határt. Így az átalányadós szja mellett egyáltalán nem kell adót fizetnie, és elég havonta egy nullás bevallást adni.

Fischer szerint amúgy a jelenlegi formájában a kata tényleg nem volt működőképes abból a szempontból, hogy milyen nyugdíjra számíthatott az, aki hosszú időn keresztül katázott. A szakember szerint emiatt évtizedek múlva nagy meglepetés ért volna sokakat, hiszen a katánál csak minden két év számít egynek a nyugdíj szempontjából. Ugyanakkor szerinte magában a kata összegében is lehetett volna jelentős emelés.

Felhívta a figyelmet, hogy a kata visszaélésekre csábított. Vannak olyan foglalkozások, ahol könnyen el lehetett érni a 12 millió forintos fizetési értékhatárt, akár egy informatikusnak, de más szakmákban is, és erre 5 százalék adó nagyon nagy megkülönböztetés ahhoz képest, ha valaki munkabér után adózik. Ugyanakkor Fischer felhívta a figyelmet, hogy még a kata jogszerű használata esetén is igazságtalan volt, hogy 12 millió forint bevétel után valaki hatszázezer forintot fizet, míg egy alkalmazott ötmilliót.

A változtatással szerinte az a probléma, hogy az egyszerűség eszik el, hogy könnyedén lehessen adózni. Lehetett volna Fischer szerint olyan megoldást találni, ami közelíti az adótételeket, és szigorítja a feltételeket. "Nem lehet úgy szigorítani, hogy csak azokat találja  ki, akiket ki akarnak zárni belőle, de így nagyon sok olyan embert zártak ki belőle, akit nem kellett volna".

Hogy milyen változtatások lettek volna sokkal észszerűbbek, arról Fischer Ádám beszélt még a Reggeli gyorsban, amit a lejátszóra hallgathat meg.